Το Βέλγιο θα ανοίξει και πάλι τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής από τις 8 Ιουνίου, αλλά όχι τα nightclub, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Νταβίντ Κλαρινβάλ.
Αργότερα σήμερα, ‘όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει προγραμματιστεί κυβερνητική συνεδρίαση όπου θα ανακοινωθεί η περαιτέρω χαλάρωση του lockdown.
«Όλοι οι κλάδοι θα ξανανοίξουν, αλλά δυστυχώς όχι τα νυχτερινά κλαμπ», δήλωσε ο Κλαρινβάλ στον τηλεοπτικό σταθμό La Premiere. Τα τουριστικά αξιοθέατα, τα κάμπινγκ και οι κινηματογράφοι θα ανοίξουν και πάλι, ενώ θα ξεκινήσουν οι αθλητικές προπονήσεις και οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Κλαρινβάλ δήλωσε ότι οι Βέλγοι θα μπορούν να συναντούν περισσότερο κόσμο, καταργώντας τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο έως τέσσερα άτομα επιτρεπόταν να επισκεφθούν το ίδιο σπίτι.
«Όλοι οι αριθμοί είναι ”πράσινοι”», δήλωσε ο Κλαρινβάλ καθώς το Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα μόνο 70 νέα κρούσματα της COVID-19. Με πληθυσμό 11,5 εκατ., το Βέλγιο είναι μια από τις πλέον πληγείσες χώρες από την COVID-19, ωστόσο ξεκίνησε τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στις αρχές Μαΐου.
Αφού άνοιξε και πάλι τον περασμένο μήνα τα καταστήματα που δεν πουλούν τρόφιμα, η χώρα επέτρεψε τη μερική επαναλειτουργία των σχολείων, των αγορών, των μουσείων και των ζωολογικών κήπων. Το Βέλγιο μπορεί επίσης να αποφασίσει να ξανανοίξει τα σύνορά του με ευρωπαϊκές χώρες από τις 15 Ιουνίου.
Το Βέλγιο έχει μέχρι στιγμής καταγράψει συνολικά 58.685 κρούσματα της COVID-19 και 9.522 θανάτους.
Η Βιέννη καταργεί τους συνοριακούς και υγειονομικούς ελέγχους προς τις γειτονικές της χώρες, με εξαίρεση την Ιταλία
Έπειτα από περίπου τρεις μήνες περιορισμών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, η Αυστρία επαναφέρει πάλι την πλήρη ελευθερία ταξιδίων προς τις γειτονικές της χώρες, με εξαίρεση την Ιταλία.
Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, από αύριο, Πέμπτη, καταργούνται οι συνοριακοί και οι υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα με τη Γερμανία, το Λίχτενσταϊν, την Ελβετία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.
Για τις χώρες αυτές θα ισχύει πλέον η προ του κορονοϊού κατάσταση, δηλαδή δεν θα υπάρχουν η υποχρεωτική καραντίνα ούτε το απαραίτητο διαγνωστικό τεστ κατά την είσοδο στην Αυστρία, αλλά, προς το παρόν, παραμένουν οι περιορισμοί απέναντι στην Ιταλία και την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει η επόμενη σχετική αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, διαπιστώνεται ότι και στην Ιταλία έχει βελτιωθεί σαφώς η κατάσταση και ότι μεμονωμένες περιοχές – όπως το Νότιο Τιρόλο – μπορούν ήδη να έχουν καλά στοιχεία.
Ο ίδιος θεωρεί πως η πρόταση του Μπολζάνο, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει άνοιγμα και προς άλλες ιταλικές περιοχές, «πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη», πάντως στόχος είναι ένα «άνοιγμα προς την Ιταλία μόλις το επιτρέψουν οι αριθμοί».
Τα σύνορα της Ιταλίας είναι και πάλι ανοιχτά για τους παραθεριστές από σήμερα. Έπειτα από περίπου τρεις μήνες με αυστηρούς περιορισμούς, η ελευθερία ταξιδιού ισχύει για ανθρώπους από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ καθώς και από άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ελβετία, και δεν ισχύει πλέον η καραντίνα των δύο εβδομάδων. Μέχρι τώρα οι αλλοδαποί είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη χώρα μόνο για έναν επείγοντα λόγο, όπως η εργασία. Επιπλέον, οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν από και προς 20 περιφέρειες της χώρας τους, ενώ μέχρι στιγμής η έξοδος από τη δική τους περιοχή ήταν πολύ περιορισμένη.
Η Ιταλία έχει πληγεί νωρίς και ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη. Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα περίπου 33.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί εξαιτίας του νέου κορονοϊού, αλλά στο μεταξύ ο αριθμός των λοιμώξεων είναι κάτω από εκείνον της Γερμανίας.