Ο πληθυσμός της «αγγίζει» τα 100 εκατομμύρια κατοίκους, συγκεκριμένα βρίσκεται γύρω στα 97 εκατ. Παράλληλα, συνορεύει με την Κίνα, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγράψει ούτε ένα θύμα από τον φονικό ιό που έπληξε σχεδόν όλο τον πλανήτη και συνεχίζει να τον ταλαιπωρεί, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Ο λόγος για το Βιετνάμ.
Και μπορεί τα ΜΜΕ της Δύνσης να πρόβαλλαν από τις ασιατικές χώρες τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ ως πρότυπα διαχείρισης της κατάστασης, αλλά υπάρχει μία χώρα που τις ξεπέρασε, και μάλιστα με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το πανεπιστήμιο John Hopkins τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται μόλις σε 328, με τη… βελόνα να έχει κολλήσει εκεί για πάρα πολύ καιρό.
Κι όμως, αυτό το καταφέρνει σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς να έχει και το πλέον προηγμένο σύστημα υγείας, καθώς σύμφωνα τα στοιχεία αναφέρουν πως αναλογούν 8 γιατροί ανά 10.000 άτομα.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από πλευράς Βιετνάμ οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, από την έγκαιρη ανάληψη κυβερνητικής δράσης για την αναχαίτιση της διασποράς, μέχρι την αυστηρή και συστηματική ιχνηλάτηση των ατόμων που ήλθαν σε επαφή με φορείς ή υπόπτους φορείς, την απομόνωσή τους σε καραντίνα και την αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
Η έγκαιρη δράση των Αρχών του Βιετνάμ
Κομβικό ρόλο στο να αναχαιτίσει το Βιετνάμ το καταστροφικό πέρασμα του κορονοϊού, έπαιξε το γεγονός ότι η χώρα άρχισε να προετοιμάζεται για την πανδημία εβδομάδες προτού καταγραφεί το πρώτο κρούσμα. «Δεν περιμέναμε απλώς τις οδηγίες του ΠΟΥ. Χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία που συλλέξαμε εντός και εκτός της χώρας και αποφασίσαμε να αναλάβουμε έγκαιρη δράση», δήλωσε o Παμ Κουάνγκ Τάι, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Ελέγχου Λοιμώξεων, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ανόι.
Στις 23 Ιανουαρίου διαγνώστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα στη χώρα, που ήταν ένας Κινέζος ο οποίος ζει στο Βιετνάμ και ο πατέρας του, που πήγε να τον επισκεφθεί από την Ουχάν. Την επομένη ημέρα απαγορεύτηκαν όλα τα ταξίδια από και προς την κινεζική μεγαλούπολη. Ο πρωθυπουργός κήρυξε τον πόλεμο στον ιό σε έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και την 1η Φεβρουαρίου κήρυξε εθνική επιδημία στη χώρα, μολονότι είχαν καταγραφεί μόλις 6 κρούσματα.
Στη διάρκεια του ίδιου μήνα επεκτάθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πέραν της Κίνας, σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, μέχρι που έκλεισε τα σύνορά του σε όλους τους αλλοδαπούς στα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα, επιβλήθηκε καραντίνα τριών εβδομάδων σε μια πόλη 10.000 κατοίκων βόρεια του Ανόι, ενώ έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια μέχρι τον Μάιο.
Ιχνηλάτηση επαφών και ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ
Επίσης, οι Αρχές του Βιετνάμ προχώρησαν σε εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ανθρώπων που ήλθαν σε επαφή με φορείς του κορονοϊού και τους έβαζε σε καραντίνα δύο εβδομάδων σε ειδικά κρατικά κέντρα, ξενοδοχεία ή στρατόπεδα. Παράλληλα, ανακοινώσεις σε εφημερίδες και τηλεόραση ενημέρωναν το κοινό για τις κινήσεις ενός ασθενούς της Covid-19, καλώντας όσους βρέθηκαν κοντά του να πάνε να εξεταστούν. Πάνω από 15.000 άτομα υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας.
Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε από την αρχή σε μια αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. Έστησε ειδικές ιστοσελίδες, τηλεφωνικές γραμμές και ενεργοποίησε εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, ώστε να δίνονται οι τελευταίες οδηγίες. Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, έστελνε διαρκώς SMS με συστάσεις στους πολίτες. Μεταξύ άλλων, βγήκαν άνθρωποι στους δρόμους για να ενημερώσουν με τηλεβόες, από αφίσες που κολλούσαν, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε και ένα μουσικό βίντεο για να διδάξει στους πολίτες τα μέτρα σχολαστικής υγιεινής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 48 εκατ. επισκέψεις στο YouTube.