Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα τα εξόριστα στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο επίθεσης από τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή από οπαδούς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως δήλωσαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγές της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία αποτελεί σθεναρό υποστηρικτή της συριακής αντιπολίτευσης, παρέχοντας φιλοξενία στον Εθνικό Συνασπισμό στην Κωνσταντινούπολη και διατηρώντας την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, εγκαθιστώντας μια γραμμή ζωής στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες με το να επιτρέπει τη βοήθεια προς το εσωτερικό και να βοηθά τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τη Συρία.

Η άνοδος ωστόσο των ομάδων τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα όπως το Μέτωπο Αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) σε τομείς της βόρειας Συρίας κοντά στα σύνορα (με την Τουρκία) συνιστά μια αυξανόμενη απειλή.

«Μας δόθηκε ένα μέρος ενός εγγράφου το οποίο εμείς έπρεπε να υπογράψουμε. Έγραφε ότι υπάρχει κίνδυνος μιας επίθεσης από το (συριακό) καθεστώς… και το ΙΚΙΛ» ανέφερε στο Ρόιτερς ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Συμμαχίας.

«Ανέφεραν ότι (στην περίπτωση που την επίθεση οργανώσει) το καθεστώς, θα πραγματοποιηθεί με παγιδευμένο αυτοκίνητο και (στην περίπτωση που την επίθεση οργανώσει) το ΙΚΙΛ θα πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας» είπε το στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Άλλες δύο πηγές της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν την προειδοποίηση αυτή.

Το Ρόιτερς υπογραμμίζει ότι δεν έχει δει το έγγραφο αυτό, το οποίο παραδόθηκε στην αντιπολίτευση πριν από αρκετές εβδομάδες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν έχει γνώση αυτής της γραπτής προειδοποίησης, υποστήριξε, ωστόσο, ότι η δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα μέλη του Εθνικού Συνασπισμού.

Μυστικές συναντήσεις των στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης έχουν πρόσφατα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία σε απόρρητες τοποθεσίες, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια.