Η αμερικανική κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης «πολυάριθμων μηνυμάτων» τα οποία προέρχονται από πρόσωπα που ανήκουν στο καθεστώς της Δαμασκού κι εκφράζουν την «ανυπομονησία τους να βρεθεί μια ειρηνική λύση» και να τερματιστεί ο πόλεμος, δήλωσε σήμερα υψηλά ιστάμενος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Υπάρχουν πρόσωπα στους κόλπους του ίδιου του καθεστώτος, μεταξύ των υποστηρικτών του, που δεν κρύβουν την ανυπομονησία τους να βρεθεί μια ειρηνική λύση (στην κρίση) και έχουμε λάβει πολλά μηνύματα από ανθρώπους που ανήκουν στο καθεστώς οι οποίοι θέλουν να βρεθεί ένας δρόμος προς την έξοδο», για να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο, υπογράμμισε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών τηλεφωνικά.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από τη αυλαία της ειρηνευτικής συνόδου για τη Συρία, που είναι γνωστή ως Γενεύη 2 και ξεκινά την Τετάρτη. Σε αυτή αναμένεται θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για πρώτη φορά, το καθεστώς της Δαμασκού και η συριακή αντιπολίτευση. Η διεξαγωγή της όμως απειλείται από την πρόσκληση που απέστειλε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν, τον κυριότερο σύμμαχο του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα προσφέρουν «μία ώθηση για να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε στους Σύρους πολίτες να καταλάβουν ότι το πρόβλημα δεν είναι το κράτος της Συρίας, το πρόβλημα είναι μια οικογένεια που έχει καταλάβει την εξουσία, (μια οικογένεια) άπληστη και υπερβολικά κτηνώδης».

Ο αξιωματούχος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα πρόσωπα με τα οποία επικοινώνησε η Ουάσιγκτον, για να μη θέσει σε κίνδυνο την ζωή τους, καθώς όπως τόνισε «θα τους σκοτώσουν, πρόκειται για ένα καθεστώς πολύ κτηνώδες», προσθέτοντας απλά ότι η αμερικανική κυβέρνηση «λάμβανε τακτικά μηνύματα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η κοινότητα των αλαουιτών, από την οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, έχει πληγεί περισσότερο από τη σύρραξη.

«Η αλαουιτική κοινότητα πληρώνει το βαρύτερο τίμημα στις μάχες. Εάν πίστευε ότι υπάρχει ένας δρόμος προς την έξοδο (από την κρίση). . . θεωρώ ότι θα ανακάλυπτε πολλούς που συμφωνούν στο εσωτερικό (του καθεστώτος) της Δαμασκού», σημείωσε.