Από αύριο αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ- Σερβίας, που θα γίνει την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, θα αρχίσει ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, που κατά την εκτίμηση αναλυτών θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, ενώ θα συμμετάσχει επίσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η αυριανή διάσκεψη θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, ωστόσο από την επομένη θα αρχίσουν, σε επίπεδο επιτροπών, έντονες διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου που εκπονήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Σύμφωνα με τις αναγγελίες πολιτικών παραγόντων της ΕΕ, τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό τομέα και στη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας, που συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο 35 του σχεδίου της ΕΕ και αποτελούν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Κούρκουλας δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ότι δεν είναι ανέφικτο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Σερβίας- ΕΕ μέσα σε πέντε ή έξι χρόνια.
«Η εμπειρία από τη διαδικασία διεύρυνσης δείχνει ότι δεν είναι μη ρεαλιστικό να διανυθεί αυτή η διαδρομή σε πέντε ή έξι χρόνια. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχετε υπόψη ότι το πιο σημαντικό είναι η ενταξιακή πορεία να αποτελέσει μια μη αναστρέψιμη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας.
Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ επεσήμανε ότι μία από τις κυριότερες προκλήσεις για τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ θα είναι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα, και αναφορικά με το θέμα σημείωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στοχεύουν ώστε η Σερβία να υιοθετήσει εξ ολοκλήρου το ευρωπαϊκό κεκτημένο (European acquis) και να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή και ενδυνάμωσή του.
«Αυτό σημαίνει μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τα κεφάλαια που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και το ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου», δήλωσε.
Υπενθύμισε δε, ότι η Ελλάδα παραδοσιακά στηρίζει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, όπως και ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ άνοιξε το δρόμο για τη διεύρυνση της Ένωσης στην περιοχή με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης 2003».
Η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον να ενταχθούν στην ΕΕ όλες οι χώρες των Βαλκανίων, όταν τα κριτήρια για το σκοπό αυτό εκπληρωθούν πλήρως, υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας. «Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ θα οδηγήσει τις δύο χώρες στο ίδιο γεωπολιτικό και γεω-οικονομικό επίπεδο για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες», κατέληξε.