Ολοκληρώνοντας σήμερα τη θητεία του στο Πεκίνο, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα εξέφρασε την ανησυχία του για τα αυστηρά μέτρα των κινεζικών αρχών σε βάρος ακτιβιστών των ελευθεριών, επικαλούμενος εμβληματικές ατομικές περιπτώσεις.
Ο Μάρκους Έντερερ αναφέρθηκε κυρίως στην καταστολή που ασκείται σε βάρος του Κινήματος των Νέων Πολιτών. Το μη βίαιο δίκτυο ακτιβιστών αυτό καλεί τους κινέζους πολίτες να μετάσχουν στην πολιτική ζωή με βάση τις ελευθερίες της έκφρασης, της συνάθροισης και της διαδήλωσης που εγγυώνται από το Σύνταγμα.
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε με τη γενικευμένη ενίσχυση των μέτρων όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως για τις δίκες σε βάρος των μελών του κινήματος των νέων πολιτών, κυρίως σε βάρος του Σου Ζιγιόνγκ», δήλωσε ο γερμανός διπλωμάτης.
Ακούραστος υπερασπιστής των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος, ο δικηγόρος και πανεπιστημιακός Σου Ζιγιόνγκ συνελήφθη τον Ιούλιο αφού είχε ζητήσει την απελευθέρωση ακτιβιστών κατά της διαφθοράς και ακτιβιστών που φυλακίστηκαν γιατί ζήτησαν διαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ο Σου είχε συνελήφθη επισήμως για «οργάνωση παράνομης συγκέντρωσης με στόχο την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας».
Ο Έντερερ, που διατηρούσε επί τρία χρόνια τη θέση του πρεσβευτή της ΕΕ στο Πεκίνο, επίσης αναφέρθηκε στον ουιγούρο διανοούμενο Ιλχάμ Τότι που συνελήφθη αυτή την εβδομάδα.
Ο καθηγητής Τότι, επισήμως ύποπτος για «παραβάσεις του νόμου» είναι γνωστός επικριτής της καταστολής των κινεζικών αρχών σε βάρος των κατοίκων της περιοχής από την οποία κατάγεται, της Σιντζιάνγκ, στα δυτικά της χώρας.
Συνελήφθη την Τετάρτη και μεταφέρθηκε σε άγνωστο σημείο μαζί με τη μητέρα του, δήλωσε η σύζυγός του Γκουζαϊλί Νουέρ.
Οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα της οικογένειας κατασχέθηκαν.
«Ζήτησα από τις κινεζικές αρχές να του συμπεριφερθούν σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, να διευκρινίσουν τις κατηγορίες σε βάρος του, κάτι που επί του παρόντος δεν έχει γίνει, και να ενημερώσουν την οικογένειά του για το σημείο όπου κρατείται», τόνισε ο Έντερερ.
Ο ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για «τον κατ’ οίκον περιορισμό που έχει επιβληθεί στην Λιού Σιά», τη σύζυγο του φυλακισμένου νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό.
Παρότι επισήμως δεν έχει κατηγορηθεί για τίποτε, η Λιού Σιά τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό τα τελευταία τρία χρόνια στο Πεκίνο και παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο.
Ο σύζυγός της, ο διανοούμενος και διαφωνών Λιού Σιαομπό, εκτίει από το 2009 ποινή 11ετούς κατ’ οίκον περιορισμού για «υπονόμευση» του καθεστώτος μετά την Χάρτα 08 που συνέταξε μαζί με άλλους, ένα κείμενο το οποίο αξιώνει τον εκδημοκρατισμό της Κίνας.