Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να παρακμάσει, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν προειδοποιώντας τις Βρυξέλλες ότι εάν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, η ευρωπαϊκή ήπειρος θα μείνει πίσω από ισχυρές ανερχόμενες οικονομίες, όπως αυτές της Ινδίας και της Κίνας.
«Ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν προέρχεται από αυτούς που θέλουν τη μεταρρύθμιση και την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά από την αποτυχία της να μεταρρυθμιστεί και να επαναδιαπραγματευτεί», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός σε ένα φόρουμ που οργάνωσαν στο Λονδίνο οι ευρωσκεπτικιστικές οργανώσεις Open Europe και Fresh Start Project. Όπως είπε ο Όζμπορν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο μία επιλογή: «να μεταρρυθμιστεί ή να παρακμάσει».
«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σχέση που διατηρεί η Βρετανία μαζί της, προτού να ζητήσουμε να λάβει την απόφαση αυτή ο βρετανικός λαός. Θέλουμε να παραμείνουμε σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη ή θα προτιμούσαμε να αποχωρήσουμε;» συνέχισε.
Εάν η ΕΕ δεν αναλάβει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των χωρών που έχουν μείνει εκτός της ευρωζώνης, η Βρετανία μπορεί να αναγκαστεί να φύγει από την Ένωση, προειδοποίησε. «Δεν θέλουμε να ενταχθούμε στο ευρώ όμως η αποχώρησή μας από την Ευρώπη που θα έχει επιτύχει τη μεταρρύθμισή της θα είναι κακή για τη Βρετανία. Ταυτοχρόνως, η αποχώρηση μιας χώρας του μεγέθους και της σημασίας που έχει παγκοσμίως η Βρετανία θα ήταν κακή για την ΕΕ», είπε ο Όζμπορν.
Πιεζόμενος από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες και θα θέσει τα αποτελέσματα στην κρίση των Βρετανών που θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα το 2017 εάν θα παραμείνουν στην ΕΕ, εφόσον φυσικά επανεκλεγεί, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου.