Την έναρξη πτήσεων στην Κύπρο από δύο ομάδες χωρών από τις 9 Ιουνίου και σε δύο φάσεις, καθώς και την έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων από την 1η Ιουνίου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, εγκρίνοντας το σχέδιο δράσης που κατέθεσε η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Γιάννης Καρούσος, η επιδημιολογική ομάδα καθόρισε δύο ομάδες με συνολικά 19 χώρες και δύο φάσεις επαναφοράς της αεροπορικής συνδεσιμότητας με τις χώρες αυτές, ήτοι από τις 9 Ιουνίου μέχρι τις 19 Ιουνίου και από τις 20 Ιουνίου και εντεύθεν.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, η ομάδα ειδικών επιστημόνων αξιολογώντας την επιδημιολογική τους εικόνα, κατάρτισε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.

Η Α’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία και η Β’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

1η φάση με πιστοποιητικό υγείας

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, στην Α’ Φάση, δηλαδή από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου, για τους επιβάτες και από τις δύο κατηγορίες χωρών θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Ο κ. Καρούσος διευκρίνισε ότι οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο.

Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, είπε, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

2η Φάση: Δεν απαιτείται πιστοποιητικό για χώρες κατηγορίας Α

Κατά τη Β’ Φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Ωστόσο, για τους επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα,. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, ενώ μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

Συνεχίζουν οι περιορισμοί για χώρες εκτός των δύο κατηγοριών

Εξάλλου, ο κ. Καροούσος ανακοίνωσε ότι για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες ανά πάσα στιγμή, θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο με επιβάτες, οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα, στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε, θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Ως εναλλακτική, ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση οι επιβάτες θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχτεί για 1 μέρα ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

«Όλοι οι επιβάτες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα μεταβαίνουν σπίτι τους για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό», είπε.

Διευκρίνισε επίσης ότι το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου, καθώς και το κόστος της καραντίνας/αυτοπεριορισμού και μεταφορικών εκεί όπου υπάρχει θα το καταβάλλει ο επιβάτης.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμη ότι σε χώρες όπου τεκμηριωμένα οι αρχές αδυνατούν να παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων για εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς Κύπρο θα παρέχεται η υπηρεσία στην Κύπρο κατά την άφιξη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καρούσος γνωστοποίησε ότι Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων των χωρών, προκειμένου να επικαιροποιείται η ταξινόμηση χωρών στις σχετικές κατηγορίες και ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και επιπρόσθετες χώρες.

Καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα

Εξάλλου, ο κ. Καρούσος ανακοίνωσε ότι από τις 6:00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 25 Μαΐου 2020, καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα και όλοι όσοι σήμερα φιλοξενούνται στους χώρους καραντίνας θα μεταβούν σπίτι τους για αυτοπεριορισμό για τις υπόλοιπες μέρες που υπολείπονται, ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία προήλθαν.

Όπως είπε, για όσους επαναπατρίζονται από τις 25 Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουνίου θα πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος κατά την άφιξη τους στην Κύπρο και θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχθεί για μια μέρα, ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο σπίτι τους για αυτοπεριορισμό 7 ημέρων για όσους προέρχονται από χώρες των κατηγοριών Α και Β, και 14 ημερών για όσους προέρχονται από όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Τέλος, ο κ. Καρούσος ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης αποφάσισε ότι τα ξενοδοχεία επαναλειτουργούν από 1 Ιουνίου, βάσει των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα καθορίσει το Υπουργείο Υγείας.

Τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού

Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 1.970 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, από σύνολο 380 ελέγχων από το πρόγραμμα ελέγχου 10.000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης υπήρξαν δύο κρούσματα από χώρο εστίασης, που δεν έχει επαναλειτουργήσει.

Από το σύνολο 171 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων εντοπίστηκε ένα κρούσμα και από σύνολο 558 από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων εντοπίστηκε ένα κρούσμα.

Από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια υπήρξαν αποτελέσματα για 217 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διεκπεραιώθηκαν 101 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 298 εργαστηριακές διαγνώσεις και από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών μονάδων μέσω των ιατρείων δημόσια υγείας διεκπεραιώθηκαν 17 διαγνώσεις.

Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες υπήρξε αποτέλεσμα από 228 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Μετά και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 927.