Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη της Ιταλίας, η κυβέρνηση συμμαχίας της γείτονος χώρας αναγκάστηκε τελικά σήμερα να αποσύρει ένα μέτρο που προέβλεπε την επιστροφή του ποσού που είχαν λάβει το 2013 ως αυξήσεις 100.000 εκπαιδευτικοί με την παρακράτηση μέχρι και 150 ευρώ το μήνα από τους μισθούς τους, που προκάλεσε το σχέδιό της αυτό.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας είχε αποφασίσει το «πάγωμα» των μισθών των καθηγητών και των στελεχών του διοικητικού προσωπικού των ιταλικών σχολείων.
Η αρχική απόφαση ως προς αυτό είχε ληφθεί το 2010 και προβλεπόταν να ισχύσει για μια τριετία. Κατά συνέπεια, οι αυξήσεις που είχαν λάβει πέρυσι οι εκπαιδευτικοί για τις οφειλές από το δημόσιο που αφορούσαν το 2012 έπρεπε να επιστραφούν.
Οι έντονες αντιδράσεις συνδικάτων και των πολιτικών κομμάτων όμως ανάγκασαν την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα να κάνει πίσω.
Τα ιταλικά συνδικάτα του τομέα της παιδείας κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι ακολούθησε μια «απαράδεκτη τακτική, η οποία πλήττει τις συνήθεις κατηγορίες (πολιτών) που υποβάλλονται πάντα σε θυσίες, όταν η χώρα διέρχεται οικονομική κρίση».
Η υπουργός Παιδείας Μαρία-Κιάρα Καρότσα έστειλε μια επιστολή στον συνάδελφό της υπουργό Οικονομικών, Φαμπρίτσιο Σακομάνι ζητώντας του να αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση.
Ο νεοεκλεγείς γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «τέτοιου είδους σκετς δεν βλέπουμε ούτε σε τηλεοπτικά προγράμματα σάτιρας».
Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα με μήνυμά του μέσω Twitter έκανε γνωστό ότι «οι καθηγητές δεν θα κληθούν να επιστρέψουν 150 ευρώ το μήνα, λόγω των περίπλοκων αποφάσεων που αφορούσαν τις αυξήσεις και τα μέτρα της περιόδου 2010 – 2013».
Ο υπουργός Οικονομικών Σακομάνι μίλησε περί «εσφαλμένης επικοινωνιακής πολιτικής», όμως πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η υπόθεση επιβεβαιώνει πως στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς, υπάρχουν δυο «στρατόπεδα» που συχνά, εντελώς διαφορετικές στρατηγικές: υποφώσκει, επισημαίνουν οι σχολιαστές αυτοί, μια σύγκρουση του 38χρονου Ρέντσι με τον Λέτα για την διακυβέρνηση της Ιταλίας από το τέλος του 2104 κι έπειτα.
Μόλις ολοκληρωθεί, δηλαδή, η ιταλική προεδρία της ΕΕ κι αφού έχει εγκριθεί νέος εκλογικός νόμος.