Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έδωσε σήμερα εντολή για την άρση του αποκλεισμού όλων των χώρων αποθήκευσης καυσίμων, που έχουν καταληφθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, ώστε «η κατάσταση να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε επίσης, καθώς η Γαλλία διανύει την έβδομη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων, ότι «η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα ολοκληρωθεί» και απηύθυνε προειδοποίηση για τις συνέπειες των απεργιών στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

«Για εκατομμύρια συμπολιτών μας, τα μέσα μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας. Συνιστούν θεμελιώδη ελευθερία. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί Γάλλοι έχουν δει την καθημερινή τους ζωή να αναστατώνεται από προβλήματα τροφοδοσίας που έχουν πλήξει ένα μέρος των πρατηρίων καυσίμων», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Έδωσα χθες οδηγίες για την άρση του αποκλεισμού του συνόλου των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου», είπε, ενώ οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας ήραν τον αποκλεισμό τριών χώρων αποθήκευσης κατά τη διάρκεια της νύκτας στη δυτική Γαλλία, στη Ντονζ, τη Λα Ροσέλ και τη Μαν.

Ωστόσο, τα συνδικάτα στη νότια Γαλλία απέκλεισαν τους δρόμους προς ένα διυλιστήριο πετρελαίου που προμηθεύει τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και ένα που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο CGT.

Τα διυλιστήρια της εταιρίας Τραπιλ αποκλείστηκαν από δεκάδες απεργούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προμηθεύουν με κηροζίνη πολιτικά αεροδρόμια της Μασσαλίας, της Νίκαιας και της Λιόν καθώς και τις στρατιωτικές βάσεις της Οράγγης, της ντε Μιλ και της Σαλόν ντε Προβάνς.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και για έβδομη ημέρα.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους και την Τετάρτη, ωστόσο περισσότερα τρένα πρόκειται να μπουν στην κυκλοφορία για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Στους δρόμους θα κατεβούν και πάλι χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, αντιδρώντας στην ψήφιση του νόμου που αναμένεται εντός της εβδομάδας. Σχεδόν 400 σχολεία έχουν καταληφθεί.

Την Τρίτη, σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, ενώ έγινε χρήση μολότοφ και δακρυγόνων και από τις δύο πλευρές.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε μια εβδομάδα, έγιναν συνολικά 1.423 συλλήψεις και 149 από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προσαχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 79% των Γάλλων ζητά από τον Γάλλο πρόεδρο να διαπραγματευτεί με τα συνδικάτα. Το 67% υποστηρίζει τους διαδηλωτές και το αίτημά τους, ενώ το 53% δεν θέλει να αποσυρθούν οι μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.