Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για να συνδράμει τις πλέον κρίσιμες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό την αντιμετώπιση του κορονοϊού ξεκινώντας από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με τη συνεργασία της Γαλλίας.
Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς ο οποίος ταξιδεύει σήμερα με την πρώτη πτήση για το Μπανγκί, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φαουστίν-Αρχάνγκε Τουαντέρα και ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσε:
«Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασής μας, η ΕΕ θα δημιουργήσει ειδική ανθρωπιστική αερογέφυρα για να μεταφέρεται βοήθεια σε περιοχές με ελλείψεις σε προμήθειες λόγω των δυσκολιών στη διαμετακόμιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αερογέφυρα αυτή μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για ορισμένες από τις πιο ευάλωτες κοινότητες παγκοσμίως».
Η πρώτη πτήση της ΕΕ, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλία, αναχωρεί από τη Λυών και θα μεταφέρει περίπου 60 εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα από διάφορες ΜΚΟ, καθώς και 13 τόνους ανθρωπιστικού φορτίου. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν δύο ακόμη πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικού φορτίου για τη μεταφορά 27 επιπλέον τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικά.
Στο πλαίσιο του επαναπατρισμού, πολίτες της ΕΕ και άλλοι επιβάτες θα επιστρέψουν από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με τις πτήσεις επιστροφής της αερογέφυρας.
Τις προσεχείς εβδομάδες προγραμματίζονται περισσότερες πτήσεις της ΕΕ, με προτεραιότητα αφρικανικές χώρες στις οποίες η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσει την επιδείνωση πολλών υφιστάμενων ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πώς λειτουργεί η ανθρωπιστική αερογέφυρα
- Η Επιτροπή χρηματοδοτεί τις αεροπορικές μεταφορές με πτήσεις που εκτελούν τα κράτη μέλη από και προς τους προτεινόμενους προορισμούς, σε συνδυασμό – όπου είναι δυνατό – με πτήσεις επαναπατρισμού και για την εναλλαγή του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Το ανθρωπιστικό προσωπικό εθνικών διοικήσεων, ΜΚΟ ή οργανισμών του ΟΗΕ μπορεί επίσης να κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής.
- Η Επιτροπή χρηματοδοτεί το 100 % των εξόδων μεταφοράς, ενώ την προμήθεια του ανθρωπιστικού υλικού εξακολουθούν να αναλαμβάνουν οι εταίροι της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας αλληλεγγύης προς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ΕΕ στηρίζει επίσης 15 νέα έργα το 2020 με συνολική χρηματοδότηση ύψους 15,2 εκατ. ευρώ, βοήθεια ζωτικής σημασίας στα πιο ευάλωτα άτομα.
Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, η ΕΕ έχει επίσης κινητοποιήσει πάνω από 30 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο πλαίσιο διαφόρων μέσων που διαθέτει, όπως το καταπιστευματικό ταμείο Bêkou. Η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στους τομείς της υγείας, της ύδρευσης και της αποχέτευσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και στη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού με επίσπευση των πληρωμών δημοσιονομικής στήριξης.
Σημειώνεται ότι από το 2014 η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει λάβει πάνω από 770 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και τα κράτη μέλη.