Ένας νεαρός Αιγύπτιος, σκηνοθέτης ενός βίντεο επικριτικού προς τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, πέθανε στη φυλακή αφού ήπιε απολυμαντικό υγρό το οποίο μπέρδεψε με νερό, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.
Ο Σαντί Χαμπάς, που σκηνοθέτησε το βίντεο κλιπ ενός τραγουδιού που επέκρινε ανοικτά τον Σίσι και την πρώτη του τετραετία στην προεδρία, πέθανε το Σάββατο σε φυλακή του Καΐρου, όπου βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση επί σχεδόν δύο χρόνια, σε ηλικία24 ετών.
«Ο εκλιπών ενημέρωσε τον γιατρό υπηρεσίας ότι ήπιε μια ποσότητα αλκοόλ το μεσημέρι μία ημέρα πριν τον θάνατό του (…) εξηγώντας ότι μπέρδεψε το μπουκάλι με αυτό του νερού», επεσήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του.
Απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα έχουν διανεμηθεί στους κρατούμενους στην Αίγυπτο προκειμένου να προστατευθούν από την επιδημία του κορονοϊού.
Ο Χαμπάς παραπονέθηκε για πόνο στο στομάχι και εμετούς και ο γιατρός του έδωσε «αντιεμετικά» προτού τον στείλει πίσω στο κελί του, πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, ο γιατρός αποφάσισε να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, ο Χαμπάς πέθανε προτού φτάσει στο νοσοκομείο.
Η εισαγγελία εξήγησε ότι ανέκρινε τρεις από τους συγκρατούμενους του Χαμπάς, ένας εκ των οποίων δήλωσε ότι ο εκλιπών τού είπε ότι κατά λάθος ήπιε απολυμαντικό υγρό. Μάλιστα πρόσθεσε ότι βρήκε δύο άδεια μπουκάλια απολυμαντικού, διαφορετικού από αυτό που χρησιμοποιείται στη φυλακή, στον κάδο απορριμμάτων.
Δύο άλλοι κρατούμενοι επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του.
Ο Χαμπάς είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2018 με την κατηγορία της «μετάδοσης ψευδών ειδήσεων» και της «συμμετοχής σε παράνομη οργάνωση».
Ακτιβιστές στην Αίγυπτο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον θάνατο τος Χαμπάς αλλά και για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές στη χώρα. Το Αραβικό Δίκτυο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε ότι ο Χαμπάς πέθανε εξαιτίας «αμέλειας και απουσίας δικαιοσύνης».
Περίπου 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές της Αιγύπτου, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόκειται κυρίως για υπέρμαχους του κοσμικού κράτους, δημοσιογράφους, δικηγόρους, καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και ισλαμιστές που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καταστολής στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή το 2013 από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.