Μια τεράστια ναπολιτάνικη φάτνη που εικονίζει τη γέννηση του Ιησού στη Βηθλεέμ εγκαινιάστηκε απόψε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώ ταυτόχρονα, εξ ονόματος του πάπα Φραγκίσκου, άναψε ένα φως που συμβολίζει την ειρήνη στον κόσμο, δίνοντας το έναυσμα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στο Βατικανό.
Καθώς έδυε ο ήλιος, μια μπάντα έπαιξε το γνωστό ναπολιτάνικο τραγούδι O Sole mio στη μισογεμάτη πλατεία ενώ γίνονταν τα αποκαλυπτήρια της πολύχρωμης φάτνης δίπλα στο πανύψηλο, φωτισμένο χριστουγεννιάτικο έλατο.
Λίγες ώρες πριν από τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο καρδινάλιος της Νάπολης Κρεσέντσιο Σέπε εγκαινίασε τη φάτνη που φέρει συμβολικά τον τίτλο “Φραγκίσκος 1223-Φραγκίσκος 2013”, προς τιμή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του προστάτη των φτωχών και του πάπα Φραγκίσκου ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει “μια φτωχή Εκκλησία για τους φτωχούς”.
Μικρά αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές έδωσαν μια μικρή χορευτική παράσταση. Προς απογοήτευση των πιστών όμως, ο πάπας δεν έκανε την εμφάνισή του στην τελετή για να ανάψει “το κερί της ειρήνης”. “Ο πάπας μου ανέθεσε να σας πως ότι βρίσκεται στο πλευρό σας με όλη του την καρδιά”, είπε ο καρδινάλιος Άντζελο Κομάστρι.
Πέρσι, ο πρώην πάπας Βενέδικτος είχε εμφανιστεί στο παράθυρο της παπικής κατοικίας και άναψε το τεράστιο κερί, υπενθυμίζοντας ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ειρήνης.
Η φάτνη, έργο του Ναπολιτάνου Αντόνιο Καντόνε, ακολουθεί την παράδοση του 18ου αιώνα και έχει πολύ ζωηρά χρώματα. Συνολικά 16 αγάλματα, ύψους δύο μέτρων, προσκυνούν μέσα σε θερμή, πανηγυρική ατμόσφαιρα, τον νεογέννητο Χριστό ενώ μικρά αγγελάκια περιστοιχίζουν την Παρθένο Μαρία.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η εγκατάσταση δεν στοίχισε σχεδόν τίποτα στο Βατικανό αφού όλα τα έξοδα τα ανέλαβαν ιδιώτες χορηγοί. Στο παρελθόν, οι υπέρογκες δαπάνες για τη φάτνη είχαν προκαλέσει σάλο στην Ιταλία.
“Δεν υπάρχουν ευγενείς σ’ αυτήν τη φάτνη, εκτός από τους τρεις Μάγους. Οι πρώτοι που έφτασαν στη φάτνη ήταν απλοί, συνηθισμένοι άνθρωποι: αυτό είναι το μήνυμα που ήθελα να μεταφέρω”, εξήγησε ο καλλιτέχνης Αντόνιο Καντόνε.