Το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας επισημοποίησε σήμερα την κατάργηση των στρατοπέδων αναμόρφωσης μέσω της εργασίας, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από 50 χρόνια, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η διαρκής επιτροπή της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης προχώρησε επίσης στη χαλάρωση της πολιτικής του ενός παιδιού.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν ανακοινωθεί ήδη τον Νοέμβριο από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Τα στρατόπεδα αναμόρφωσης μέσω της εργασίας εμφανίστηκαν το 1957. Σε αυτά κρατούνταν άνθρωποι βάσει μιας απλής απόφασης της αστυνομίας για διάστημα έως και τεσσάρων ετών. Χρησιμοποιούνται ως και σήμερα κυρίως από τις τοπικές κινεζικές αρχές εναντίον αντιφρονούντων ή χρηστών του Διαδικτύου που καταγγέλλουν τη διαφθορά, ενώ έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για καταχρήσεις.
Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση «αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα “λαοτζιάο” (το σύστημα των στρατοπέδων αναμόρφωσης μέσω της εργασίας) στη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, στη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας και την τιμωρία των παραβατών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. «Τα “λαοτζιάο” έχουν εκπληρώσει την ιστορική τους αποστολή», πρόσθεσε το πρακτορείο.
Η διαρκής επιτροπή της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, που συνέρχεται από χθες Δευτέρα και για έξι ημέρες, εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αναμόρφωσης μέσω της εργασίας πλέον μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα μέτρα.
Εξάλλου η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη χαλάρωση της πολιτικής του ενός παιδιού, που τέθηκε σε ισχύ το 1979 για να επιτρέψει στην Κίνα να ελέγξει τον πληθυσμό της, ο οποίος είναι ο πιο πολυάριθμος στον κόσμο. Σύμφωνα με τις αρχές, επέτρεψε να αποφευχθούν 400 εκατομμύρια γεννήσεις.
Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι τα ζευγάρια που το ένα μέλος τους είναι μοναχοπαίδι, θα έχουν πλέον την άδεια να αποκτούν δύο παιδιά.
Μέχρι τώρα ο νόμος απαγόρευε στα ζευγάρια να έχουν πάνω από ένα παιδί, ενώ εξαιρέσεις είχαν θεσπισθεί για τις εθνοτικές μειονότητες ή για τα ζευγάρια στις αγροτικές περιοχές των οποίων το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι, αλλά και για τα ζευγάρια των οποίων αμφότερα τα μέλη ήταν μοναχοπαίδια.
Η αλλαγή αυτή έχει στόχο να εμποδίσει τη γήρανση του κινεζικού πληθυσμού, αλλά και να διορθώσει την ανισορροπία των φύλων που παρατηρείται στην Κίνα, καθώς πλέον γεννιούνται 115 αγόρια για 100 κορίτσια.
Εξάλλου ο σημερινός ρυθμός γεννητικότητας είναι 1,5 παιδί ανά γυναίκα, κάτω από το όριο των 2,1 παιδιών που υποτίθεται ότι εγγυάται την ανανέωση του πληθυσμού.