Μία μητέρα κατασκοπεύει την ερωτική ζωή του συζύγου της για να προστατεύσει το ασθματικό τους παιδί, ένας συνταξιούχος βρίσκεται σε απόγνωση επειδή ο γείτονάς του μιλάει δυνατά σε τηλεδιάσκεψη αργά την νύχτα, μια γυναίκα είναι έξαλλη με την οικογένεια στο διαμέρισμα του κάτω ορόφου που καλεί διαρκώς πολλά παιδάκια για παιχνίδι.
Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα επίδοξων πελατών ενός Ελβετού ιδιωτικού ντετέκτιβ από τότε που η χώρα επέβαλε περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορονοϊού, πριν από έξι εβδομάδες σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ο Κριστιάν Σιδέρης, ιδρυτής του Seeclop, ενός γραφείου ιδιωτικών ντετέκτιβ στη Γενεύη με εξαμελές προσωπικό, αρνήθηκε να αναλάβει όλες αυτές τις υποθέσεις εκτός από μια καλώντας του επίδοξους πελάτες να αναζητήσουν άλλες λύσεις σε αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο, αλλά τα αιτήματά τους αποκαλύπτουν την αυξανόμενη απόγνωση που προκύπτει από την υποχρεωτική συμβίωση.
«Έχουμε πολλές τέτοιου τύπου υποθέσεις επειδή οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι και ο ένας πάνω στον άλλον όλη την ημέρα», λέει ο Σιδέρης και χαρακτηρίζει «απελπισμένους» κάποιους από τους επίδοξους πελάτες του.
Συνήθως ο Σιδέρης λαμβάνει από δύο ως τέσσερις τέτοιες κλήσεις τον χρόνο, αλλά από τότε που ξεκίνησε το lockdown δέχετει περί τις δύο σε εβδομαδιαία βάση.
Η υπόθεση που δέχτηκε ήταν εκείνη που αφορούσε το ασθματικό παιδί καθώς έπειτα από μια εβδομάδα ακολουθώντας τα ίχνη του πατέρα του παιδιού προέκυψε ότι ο άνδρας αυτός είχε πολλές συντρόφους και δεχόταν πολλές επισκέψεις παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, κάτι που πιθανόν να αποτελέσει και σημαντικό παράγοντα στον δικαστικό αγώνα που έχουν οι γονείς για την επιμέλεια του παιδιού τους.
«Σε κανονικές εποχές, δεν θα υπήρχε δικαστής που θα ρώταγε για τις διαφορετικές ερωμένες του πατέρα ή για το αν κρατάει ο πατέρας αποστάσεις περιμένοντας στην ουρά στο κατάστημα με τα είδη μαναβικής. Αλλά αυτές τώρα δεν είναι κανονικές εποχές», λέει ο Σιδέρης, ένας από τους 468 καταχωρημένους ιδιωτικούς ντετέκτιβ στη Γενεύη.
Φημίζονται για τα παράπονα κατά των γειτόνων
Οι Ελβετοί φημίζονται για το ότι παραπονιούνται για τους γείτονές τους και συχνά εκμεταλλεύονται τους κανόνες κοινής ησυχίας, οι οποίοι επιβάλλονται με αυστηρό τρόπο στη Γενεύη, όπου ο μεταρρυθμιστής προτεστάντης του 16ου αιώνα Ιωάννης Καλβίνος είχε απαγορεύσει την ορχηστρική μουσική όταν ανέλαβε να αναμορφώσει το καντόνι.
Σήμερα ο Νόμος της Γενεύης για τη Δημόσια Υγεία και την Ηρεμία καθορίζει τις ώρες που επιτρέπεται κάποιος να παίζει ένα μουσικό όργανο ή να ασχολείται με οικιακές κατασκευές με πρόστιμα για τους παραβάτες που ξεπερνούν τα 9.200 ευρώ. Για παράδειγμα, απαγορεύεται μετά τις 9 το βράδυ να έχει κάποιος ανοιχτή τη βρύση στη μπανιέρα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι καταγγελίες για ηχορύπανση στη Γενεύη υπερδιπλασιάστηκαν αυτόν τον μήνα με 1.233 από αυτές να αφορούν παιδιά που κάνουν ποδήλατο μέσα στο σπίτι και εργασίες που αφορούν τη βελτίωση του σπιτιού και πραγματοποιούνται αργά το βράδυ.
Ένας κάτοικος κατήγγειλε στην αστυνομία την χορωδία της γειτονιάς που τραγουδούσε με στόχο να αναπτερώσει το ηθικό των κατοίκων.
«Λυπηθήκαμε και απογοητευτήκαμε», λέει η κάτοικος της περιοχής Οντρέ Λεκόντ. Η χορωδία δέχτηκε προειδοποίηση και απάντησε μειώνοντας τη διάρκεια της παρουσίας της και μαρκάροντας με κιμωλία τον δρόμο ώστε οι θεατές να κρατούν αποστάσεις.
Η αστυνομία επέστρεψε, αλλά μόνο για να παρακολουθήσει και ένα γκρινιάρης γείτονας διαμαρτυρήθηκε γιατί και πάλι η εκδήλωση είχε «υπερβολικά μεγάλη διάρκεια».