Σχεδόν οι μισοί πακιστανοί βουλευτές δήλωσαν ότι δεν πληρώνουν φόρους, όπως δείχνει έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, τα πορίσματα της οποίας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια του ΔΝΤ και άλλων και τη βοήθεια που χορηγείται για την στήριξη της αδύναμης οικονομίας της χώρας.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί κύρια προϋπόθεση του προγράμματος δανειοδότησης 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ το οποίο αποσκοπεί στην σταθεροποίηση της συμμαχικής αυτής χώρας των ΗΠΑ με τους 180 εκατομμύρια κατοίκους.
Μεγάλοι δωρητές, όπως η Βρετανία, η οποία έχει δεσμευτεί για την χορήγηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην πακιστανική παιδεία, εξετάζουν τη διακοπή της βοήθειας αν δεν πληρώσουν φόρο περισσότεροι πλούσιοι Πακιστανοί.
Η έκθεση αυτή, η οποία κατονομάζει και υπουργούς μεταξύ των νομοθετών που δεν πληρώνουν φόρο, καταρτίστηκε από το Κέντρο για την Διερεύνηση της Υποβολής Στοιχείων στο Πακιστάν, μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα.
Αυτή στηρίζει τα πορίσματα της έκθεσής της σε έγγραφα της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύει τις δηλώσεις οικονομικών στοιχείων των πολιτικών υποψηφίων και τις δηλώσεις τους στην εφορία.
Ο Τάρικ Αζίμ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι οι φορολογικές αρχές και η Εκλογική Επιτροπή χρησιμοποιούν διαφορετικά έντυπα για την συλλογή των φορολογικών στοιχείων. Αυτό, όπως σημείωσε, μπορεί να εξηγήσει τις ασυμφωνίες.
Εξάλλου στην ερώτηση γιατί κάποιοι βουλευτές εμφανίζονται να μην έχουν πληρώσει ποτέ φόρους, ο Αζίμ απάντησε: «Δεν ξέρω».
Εκπρόσωποι άλλων πολιτικών κομμάτων δήλωσαν ότι δεν είχαν διαβάσει την έκθεση και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να σχολιάσουν σχετικά. Κανένας από τους πολιτικούς που κατονομάζονται στην έκθεση ως φοροφυγάδες δεν δέχθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή.
Τα δημόσια σχολεία και τα νοσοκομεία του Πακιστάν στερούνται εσόδων την ώρα που η απογοήτευση για τις ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες πυροδοτούν συχνά ταραχές και οι οργανώσεις μαχητών εκμεταλλεύονται την οργή του κόσμου για να συγκεντρώσουν υποστήριξη.
Η αναλογία της φορολογίας προς το ΑΕΠ στο Πακιστάν ανέρχεται σε 9%. Πρόκειται για μια από τις χαμηλότερες στον κόσμο. Ποσοστό κάτω του 1% των πολιτών του Πακιστάν υποβάλλουν φορολογική δήλωση εισοδήματος.
Από τους επίσημους μισθούς των βουλευτών αφαιρείται ένα μικρό ποσό, αλλά σχεδόν όλοι έχουν και μια δεύτερη, συνήθως επικερδή, σταδιοδρομία.
Η μέση καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων ενός βουλευτή το 2010 ανερχόταν σε 800.000 δολάρια, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για τις δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Διαφάνειας του Νομοθετικού Σώματος του Πακιστάν. Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμα.
«Η μη καταβολή φόρων από τους ίδιους τους πολιτικούς τους στερεί την ηθική αρχή να επιβάλουν φόρους στους άλλους», σημείωσε ο Ούμαρ Σίμα, συντάκτης της έκθεσης αυτής.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η συλλογή φόρων τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο σε σύγκριση με πέρυσι. Ο Σίμα σημείωσε ότι σχεδόν το 80% αυτής προέρχεται μέσω της έμμεσης φορολογίας σε προϊόντα όπως τα καύσιμα.
«Όποτε υπάρχει πίεση από τις υπηρεσίες δωρητών, αυτοί απλώς αυξάνουν τους έμμεσους φόρους, το οποίο μεταφέρει το βάρος στους φτωχούς και αφήνει και πάλι εκτός τους πλούσιους», κατέληξε ο Σίμα.
Σχεδόν οι μισοί από όλους τους βουλευτές σε επαρχιακό και σε εθνικό επίπεδο δεν δήλωσαν την καταβολή κανενός φόρου, υπογραμμίζει ο Σίμα στην έκθεσή του. Επίσης υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα βουλευτές δεν έχουν ποτέ ούτε καν καταχωρηθεί στις εφορίες.