Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν σήμερα το φράγμα του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι, ήδη από τα τέλη Μαρτίου, η χώρα που μετρά τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό. Είχαν φτάσει τα 500.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, στις 10 Απριλίου.
Η χώρα έχει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων της Covid-19, με περισσότερους από 57.200 θανάτους να συνδέονται με την ασθένεια.
Μειώνεται αργά αλλά σταθερά ο αριθμός των νοσηλευομένων στη Νέα Υόρκη
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης με Covid-19 έπεσε στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδό του εδώ και έναν μήνα, ένδειξη ότι η κρίση καταλαγιάζει στην Πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο στις ΗΠΑ, δήλωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.
Ο κυβερνήτης, ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το ποιος φταίει για την κρίση, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τον Τύπο και τις υπηρεσίες πληροφοριών, τονίζοντας ότι οι Πολιτείες δεν φέρουν την κύρια ευθύνη.
«Πού ήταν όλοι τους;» ήταν η ρητορική ερώτηση που έθεσε, αναφερόμενος στην αρχική αντίδραση των ΗΠΑ, αφού έγινε γνωστό ότι η Κίνα έδινε μάχη με έναν θανατηφόρο ιό ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει και στη χώρα του. «Οι κυβερνήτες δεν χειρίζονται παγκόσμιες πανδημίες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Κουόμο, οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία μειώθηκαν ελαφρά, στους 12.819 (-27) σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο. Οριακή μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των νεκρών, στους 335 από 337 χθες.
Ο κυβερνήτης είπε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, για τις περιοχές της Πολιτείας που θέλουν να επανεκκινήσουν την οικονομία, θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: αν στα νοσοκομεία τους είναι κατειλημμένες λιγότερες από το 70% των κλινών και αν ο ρυθμός μετάδοσης του ιού πέσει κάτω από το 1,1 (δηλαδή κάθε φορέας μεταδίδει τον ιό σε 1,1 άνθρωπο, κατά μέσο όρο).
Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζει να έχει η Πολιτεία 30 «ιχνηλάτες επαφών» για κάθε 100.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί 5.700 εργαζόμενους για να καλύψουν τα 19 εκατομμύρια της Νέας Υόρκης. Οι ιχνηλάτες, που εντοπίζουν όλους όσοι ήρθαν σε επαφή με κάποιον άνθρωπο που έχει προσβληθεί από τον ιό, ώστε να τους παρακολουθούν και να τους απομονώσουν αν χρειαστεί, θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη εξάρσεων της επιδημίας.
Καμία βοήθεια στις Πολιτείες που «κακοδιαχειρίστηκαν» τους προϋπολογισμούς
Οι αμερικανικές Πολιτείες, που «κακοδιαχειρίστηκαν» τα οικονομικά τους πριν από την πανδημία του νέου κορονοϊού, δεν θα λάβουν βοήθεια από το ομοσπονδιακό κράτος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Οι Πολιτείες που ήταν από πριν κακοδιαχειριζόμενες δεν πρόκειται να λάβουν ομοσπονδιακή διάσωση», δήλωσε ο Στιβ Μνιούτσιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα βοήθειας ιδιαίτερα προς την Πολιτεία του Ιλινόι.
Αυτή η Πολιτεία ζήτησε βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων 10 δισεκατομμυρίων για την επίλυση προϋπάρχουσων δυσκολιών, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.
Αντίθετα, ο Μνιούτσιν δεν απέκλεισε μια πιθανή ομοσπονδιακή βοήθεια προς την Νέα Υόρκη και τη γειτονική Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, που έχουν «πολύ υψηλά» έξοδα που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό.
«Τους έχουμε ήδη στείλει χρήματα, τα οποία θα τους επιτρέψουν να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένα τις δαπάνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό και όχι με την απώλεια εισοδήματος», είπε.
Τόνισε επίσης ότι σε όλες τις περιπτώσεις, θα ήταν απαραίτητο να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τη χορήγηση βοήθειας στις Πολιτείες.
«Τα δύο τελευταία νομοσχέδια (αναφορικά με την οικονομική βοήθεια) εγκρίθηκαν ομόφωνα», είπε, λέγοντας ότι είναι «υγιές» να διεξάγουμε μια συζήτηση για τα κριτήρια χορήγησης κρατικής ενίσχυσης.
Χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατακεραύνωσε πόλεις και Πολιτείες που ζητούν ομοσπονδιακή βοήθεια για να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες που υφίστανται λόγω της πανδημίας, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ηγέτες τους για «κακοδιαχείριση».