Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν σήμερα 45 στρατιώτες στο Νότιο Σουδάν με στόχο να προστατεύσουν την πρεσβεία της χώρας και τους αμερικανούς εργαζομένους που παραμένουν εκεί, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Σε μια επιστολή του προς το Κογκρέσο ο Ομπάμα, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση στο Νότιο Σουδάν έχει φέρει τη χώρα αυτή «στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε ότι οι στρατιώτες θα είναι εξοπλισμένοι για μάχη, όμως ουσιαστικά ο σκοπός τους είναι να προστατεύσουν τους αμερικανούς πολίτες. «Η δύναμη αυτή θα παραμείνει στο Νότιο Σουδάν μέχρις ότου η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας να είναι τέτοια που να μην χρειάζεται πλέον η παρουσία της», σημειώνει στην επιστολή του.
Ο ΟΗΕ έστειλε επίσης τέσσερα ελικόπτερα για να απομακρύνουν το προσωπικό του από μία από τις βάσεις του στο Νότιο Σουδάν όπου δύο Ινδοί κυανόκρανοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη καθώς κλιμακώνονται οι ταραχές που έχουν φέρει τη χώρα αυτή «στο χείλος του γκρεμού», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Η γειτονική Ουγκάντα έστειλε στρατιώτες στην Τζούμπα, κατόπιν αιτήματος του Νοτίου Σουδάν, για να αποκαταστήσουν την τάξη, γράφει σε σημερινό ρεπορτάζ της η ουγκαντέζικη φιλοκυβερνητική εφημερίδα New Vision. Η πρώτη ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Ουγκάντας κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο το αεροδρόμιο και να απομακρύνει τους Ουγκαντέζους πολίτες από την πρωτεύουσα.
Ο εκπρόσωπος του στρατού της Ουγκάντας Πάντι Ανκούντα επιβεβαίωσε την αποστολή των στρατευμάτων υποστηρίζοντας όμως ότι αποστολή τους είναι μόνο να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των υπηκόων της χώρας από το Νότιο Σουδάν.
Άλλο ένα αεροσκάφος, το δεύτερο μέσα σε δύο ημέρες, που θα αναλάβει να απομακρύνει τους Βρετανούς πολίτες από το Νότιο Σουδάν αποστέλλει σήμερα στη χώρα και η βρετανική κυβέρνηση. Την Πέμπτη ένα C-17 της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας μετέφερε 182 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 53 ήταν Βρετανοί, στην Ουγκάντα. Το Φόρεϊν Όφις συμβούλευσε όσους σκοπεύουν να φύγουν από τη χώρα να μην πάρουν μαζί τους πολλά πράγματα. «Αν πάτε με αποσκευές στο αεροδρόμιο ενδέχεται να χρειαστεί να τις αφήσετε εκεί», προειδοποίησε, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τώρα τη χώρα γιατί πιθανότατα θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες.
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη απομακρύνει πολλούς εργαζόμενους στις διπλωματικές αποστολές τους στην Τζούμπα και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση, σημειώνοντας ότι «οι πρόσφατες μάχες απειλούν να βυθίσουν εκ νέου το Νότιο Σουδάν στο πιο σκοτεινό παρελθόν του».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιθιοπίας, της Κένυας, της Ουγκάντας, του Σουδάν και του Τζιμπουτί αναμένεται ότι αργότερα σήμερα θα κάνουν έκκληση για την ειρήνη εκ μέρους της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), του περιφερειακού οργανισμού στον οποίο μετέχει επίσης και η Σομαλία. Οι υπουργοί θα συναντηθούν με τον Νοτιοσουδανό πρόεδρο Σάλβα Κιρ και με πολλούς από τους πολιτικούς που έχουν συλληφθεί ως υπαίτιοι για τις ταραχές, με σκοπό «να θέσουν τις βάσεις για τον εθνικό διάλογο», εξήγησε ο ΥΠΕΞ της Ουγκάντας Οκέλο Οριέμ.
Το Σουδάν ανησυχεί ιδιαίτερα εκτιμώντας ότι οι συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων μονάδων του στρατού του Νοτίου Σουδάν μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στο ίδιο. Το Σουδάν, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου η οποία βασίζεται στα πετρελαϊκά κοιτάσματα του γείτονά του, επρόκειτο να λάβει το 2014 το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για τη χρήση των πετρελαιαγωγών του από το Νότιο Σουδάν. Ο υπουργός Πληροφοριών του Σουδάν Άχμεντ Μπιλάλ Οσμάν, εξήγησε ότι ο κυριότερος φόβος του Χαρτούμ είναι ότι θα πληγούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Νότιου Σουδάν από τις μάχες μεταξύ των υποστηρικτών του Κιρ και εκείνων του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ. «Αναμφίβολα, ένας από τους στόχους αυτών των δύο δυνάμεων είναι να επιχειρήσουν να καταλάβουν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Είναι μια μάχη για τα πλούτη και την εξουσία. Ανησυχούμε πολύ για όσα συμβαίνουν στο Νότο (…) Θα επηρεαστούν όλες οι γειτονικές χώρες και εμείς στο Σουδάν θα υποφέρουμε ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.
Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα Τζούμπα έχουν επεκταθεί και στο κρατίδιο Τζονγκλέι. Την Πέμπτη μια βάση του ΟΗΕ στο Ακόμπο δέχτηκε επίθεση και δύο Ινδοί κυανόκρανοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την Αποστολή του Οργανισμού στο Νότιο Σουδάν (UNMISS).
Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 14 περιοχές όπου έχουν αναφερθεί μάχες, ή σημαντική αναταραχή μεταξύ των πολιτών. Στις βάσεις του Οργανισμού φιλοξενούνται σήμερα 34.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 20.000 στην Τζούμπα και οι άλλοι 14.000 στο Μπορ, την πρωτεύουσα του Τζονγκλέι.
Περίπου 200 εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα έχουν επίσης ζητήσει την προστασία του Οργανισμού στο Μπεντίου, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Ουνιτέ μετά την επίθεση που δέχτηκε μια πετρελαϊκή εγκατάσταση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Νοτιοσουδανοί εργάτες. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ωστόσο εάν η επίθεση αυτή συνδέεται με τη σύγκρουση μεταξύ Κιρ και Μάκαρ, ούτε εάν υπάρχουν επιπτώσεις στην παραγωγή πετρελαίου από το οποίο το Νότιο Σουδάν εξασφαλίζει το 98% των εσόδων του.