Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι απαίτησε σήμερα την απελευθέρωση τεσσάρων σημαντικών προσωπικοτήτων της συριακής αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένης της Ράζαν Ζεϊτούνεχ, οι οποίοι πρόσφατα απήχθησαν στην χώρα τους.
Μιλώντας στη Γενεύη κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που οργάνωσαν από κοινού η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία για το ρόλο των γυναικών στη συριακή κρίση, ο Μπραχίμι κατήγγειλε την «πρόσφατη» απαγωγή της «Ράζαν Ζεϊτούνεχ και τριών άλλων συντρόφων της (…) πριν από λίγες ημέρες».
Σύμφωνα με τις τοπικές επιτροπές συντονισμού, μια οργάνωση αντιπολιτευόμενων στη Συρία, οι αντικαθεστωτικοί Ράζαν Ζεϊτούνεχ, Ουάελ Χαμάντα, Σαμίρα Χαλίλ και Νάζεμ Αλ Χαμάντι απήχθησαν από αγνώστους την 10η Δεκεμβρίου από μια τοποθεσία κοντά στη Δαμασκό.
Ο Χαμάντα είναι ο σύζυγος της Ράζαν Ζεϊτούνεχ, η οποία το 2011 έλαβε το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης μαζί με άλλους διακριμένους ακτιβιστές της «Αραβικής Άνοιξης».
Η απαγωγή έλαβε χώρα σε τομέα που ελέγχουν οι αντάρτες αλλά έχουν πολιορκήσει δυνάμεις του καθεστώτος.
«Όλοι μας οφείλουμε να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή της» προσέθεσε ο Μπραχίμι, σημειώνοντας ότι η Ζεϊτούνεχ «έπρεπε να είναι παρούσα σήμερα» στη Γενεύη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο.
Ο Μπραχίμι επίσης αποδοκίμασε τη σύλληψη, στις 20 Νοεμβρίου στη Δαμασκό, του Ρατζάα Νασέρ, μέλους ενός κόμματος της αντιπολίτευσης που αναγνωρίζει το συριακό καθεστώς, την Επιτροπή Συντονισμού για την εθνική και δημοκρατική αλλαγή (CCCND).
Πρόκειται για ένα «σοβαρό πρόβλημα» τόνισε. «Αρχικά, μας είπαν ότι συνελήφθη από λάθος κι ότι σύντομα θα τον άφηναν ελεύθερο (. . .) και τώρα αυτοί (οι συριακές αρχές) μας λένε ότι δε γνωρίζουν πού βρίσκεται», κατήγγειλε ο Μπραχίμι. Επίσης σημείωσε την απαγωγή ενός «άλλου σημαντικού μέλος της αντιπολίτευσης» –το οποίο δεν κατονόμασε– που εξαφανίστηκε κατά την έξοδό του από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, επιστρέφοντας από την Κίνα.
Ο Μπραχίμι, από την άλλη, ανακοίνωσε την οργάνωση μιας «πιο διευρυμένης» εκδήλωσης την 12η και 13η Ιανουαρίου στη Γενεύη, με θέμα επίσης το ρόλο των γυναικών στη διευθέτηση της συριακής κρίσης.
«Οι γυναίκες της Συρίας πρέπει να ανακτήσουν τα δικαιώματά τους, να αποκτήσουν το δικαίωμα να οργανωθούν (. . .) και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» εκτίμησε ο Μπραχίμι.
«Θα απαιτήσουμε οι γυναίκες της Συρίας να πάρουν τα ηνία, πρέπει να βρεθούν στη θέση του οδηγού. Ελπίζουμε ότι την επομένη της συνόδου σήμερα και της συνδιάσκεψης της 12ης – 13ης (Ιανουαρίου) στη Γενεύη, οι γυναίκες θα έχουν μια παρουσία πειστική, σημαντική και πραγματική. Θα εξετάσουμε μαζί τους τον καλύτερο τρόπο για να ακουστεί η φωνή τους στις διαπραγματεύσεις» προσέθεσε.
Πολλές γυναίκες που ζουν στη Συρία περιέγραψαν μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση την φρίκη του πολέμου. Μια εξ αυτών, η Ναουάλ Γιαζεγί, υπεύθυνη της Ένωσης των Γυναικών της Συρίας, αφηγήθηκε πώς «οι νέες γυναίκες πωλούνται για να παντρευτούν ώστε να προστατευθεί η ζωή τους» ή «μερικές φορές επειδή οι γονείς τους δεν θέλουν πλέον να τις τρέφουν».