Ο αριθμός των θανάτων στην Ελβετία από τον νέο κορονοϊό έχει φθάσει τους 1.309 από 1.268 που ήταν χθες, δήλωσε σήμερα η δημόσια υπηρεσία υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των θετικών τεστ αυξήθηκε επίσης σε 28.677 από 28.496 χθες, ανέφερε.

Η Ελβετία αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών του lockdown από τις 27 Απριλίου με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των κέντρων ειδών κήπου.

Σερβία: 7.483 τα κρούσματα, 144 οι θάνατοι συνολικά

Στην Σερβία επιβεβαιώθηκαν 207 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον ιό Covid-19 έφτασε τους 7.483. Από χθες απεβίωσαν άλλοι πέντε ασθενείς ανεβάζοντας στα 144 τα θύματα του κορονοϊού.

Το ποσοστό θνητότητας στη Σερβία ανέρχεται σε 1,92%. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.164 ασθενείς εκ των οποίων οι 95 είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 54.887 δείγματα. Το Σαββατοκύριακο θα συνεχίσει να ισχύει η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, ανακοινώθηκε από την επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση ανήγγειλε νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού από την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Απριλίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, θα επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων/κουρείων και των γυμναστηρίων. Πριν από πέντε ημέρες άρχισαν να λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, τα βιβλιοπωλεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.

Όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την δραστηριότητά τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά ωστόσο θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάσεις από την Βασική στη Μέση εκπαίδευση.

Στο Κόσοβο έχουν επιβεβαιωθεί, συνολικά, 669 κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν 19 ασθενείς.

Βοσνία: Χαλαρώνει το lockdown για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά

Η αυτόνομη Βοσνιακο-κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας χαλάρωσε σήμερα τους περιορισμούς που επέβαλλε σε ηλικιωμένους και παιδιά προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, βάσει των οποίων δεν μπορούσαν καθόλου να βγαίνουν από τα σπίτια τους, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις απαγορεύσεις αυτές.

Από σήμερα, Παρασκευή, οι άνω των 65 ετών θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 13:00. Οι κάτω των 18 ετών θα μπορούν να βγαίνουν την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο από τις 14:00 έως τις 20:00, αποφάσισε το κέντρο για τη διαχείριση κρίσεων της περιφέρειας.

Εξετάζοντας την προσφυγή μιας ομάδας πολιτών, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας κατέληξε αυτή την εβδομάδα στο συμπέρασμα ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους που απορρέουν, τόσο από το Σύνταγμα της χώρας, όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Η ετυμηγορία ωστόσο προσθέτει πως θα πρέπει πάντα να τηρούνται η κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα προστατευτικά μέτρα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ομοσπονδίας ήρε επίσης τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και κατήργησε το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας, τόνισε όμως ότι οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να αυτοαπομονώνονται για 14 ημέρες στα σπίτια τους.

Διαδηλωτές σε όλη την περιφέρεια είχαν πραγματοποιήσει απεργίες πείνας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείρισή τους υπό τα μέτρα περιορισμού. Πολλοί είπαν ότι δεν είχαν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον ιό, ή δεν είχαν λάβει τα αποτελέσματα των τεστ.

Βάσει των μέτρων έκτακτης ανάγκης οι αρχές της Ομοσπονδίας έβαζαν σε καραντίνα για 28 ημέρες όσους έφθαναν από το εξωτερικό.

Η Βοσνία έχει καταγράψει επισήμως 1.421 κρούσματα και 55 θανάτους από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό.

Το κέντρο κρίσης ανέφερε επίσης ότι μπορεί σύντομα να κάνει κινήσεις προκειμένου να επαναλειτουργήσει εν μέρει η οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα μέτρα του lockdown θα επανέλθουν αν χρειαστεί.

Ακόμη και πριν την πανδημία, το σύστημα υγείας της Βοσνίας ήταν ανεπαρκές. Μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών είχαν αναζητήσει ευκαιρίες απασχόλησης στη Δυτική Ευρώπη προκαλώντας φόβους ότι η χώρα σύντομα θα έχει πολύ λίγο ιατρικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Η Βοσνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτειά της στις 17 Μαρτίου, όταν η Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία, η άλλη αυτόνομη περιφέρειά της, ανακοίνωσαν χωριστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλαν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Πολωνία: Παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων κατά έναν μήνα

Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα παρατείνει το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων κατά έναν μήνα λόγω του κορονοϊού, έως τις 24 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας της χώρας Νταρίους Πιατκόφσκι.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός είπε ότι εξετάζει αν θα είναι εφικτό να επιτραπεί σε ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα να προσφέρουν φύλαξη για παιδιά, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο το κλείσιμο των σχολείων ως τις 26 Απριλίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της χώρας Λούκας Σουμόβσκι είπε σήμερα ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η επιδημία του κορονοϊού θα υποχωρήσει το φθινόπωρο.