Τα νέα από το «μέτωπο» του κορονοϊού στο Μαυροβούνιο είναι θετικά, καθώς καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των ασθενών οι οποίοι έχουν αναρρώσει. Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε χαλάρωση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες επιτρέπεται να κυκλοφορούν μέχρι τις 11 το βράδυ και τα καταστήματα να λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ. Επίσης, επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών σε δημόσιους χώρους για λόγους αναψυχής, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τα μέτρα ασφάλειας.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου, Μπόμπαν Μουγκόσα, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο ευνοϊκή απ’ ό,τι τον προηγούμενο μήνα και ότι δεν υπάρχουν νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Συνολικά στο Μαυροβούνιο έχουν διεξαχθεί 5.085 τεστ ανίχνευσης του ιού. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε πέντε και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 313.
Νέα «ένεση» ρευστότητας από την κυβέρνηση της Σλοβενίας
Παράλληλα, η σλοβενική κυβέρνηση ενέκρινε τη δεύτερη δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, με στόχο τον μετριασμό της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία της Covid-19. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, δήλωσε ότι το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης είναι ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Με αυτό, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο οικονομικό “μαξιλάρι” για να ξεπεράσει την επιδημία», τόνισε ο κ. Γιάνσα σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Twitter. Αναφερόμενος στο πρώτο πακέτο στήριξης, συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε ότι η κυβέρνηση επέκτεινε τον κύκλο των δικαιούχων.
Από το γραφείο Επικοινωνίας της σλοβενικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι υπήρξαν αλλαγές στο πρώτο πακέτο, οι οποίες αφορούσαν στην εισαγωγή πρόσθετων λύσεων. Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα συμβάλει στη διατήρηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας, παρέχοντας εγγυήσεις κρατικού δανείου σε εταιρείες, έως ένα συγκεκριμένο ποσό.
«Κατά τη διάρκεια της επιδημίας πρέπει να διατηρήσουμε υγιείς τις δυνατότητες της οικονομίας μας και, μέσω αυτού, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και όλα τα ζωτικά στοιχεία ενός κράτους πρόνοιας», δήλωσε ο κ. Γιάνσα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό στα Δυτικά Βαλκάνια
Παράλληλα, ένα στα πέντε προγραμματισμένα ταξίδια για το 2020 στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, η οποία έχει «εγκλωβίσει» δισεκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους.
Σχεδόν το 50% του συνόλου των τουριστικών πρακτορείων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προχωρούν σε μειώσεις του λειτουργικού κόστους και απολύσεις υπαλλήλων. Το μέλλον προβλέπεται «γκρίζο», καθώς -σύμφωνα με όσα αναφέρει το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC)- ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 10,2% του ΑΕΠ της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και το 11,4% του συνόλου των υπαλλήλων στις χώρες της περιοχής απασχολείται σ’ αυτόν.
Μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού λαμβάνουν οι Αρχές, σε μία προσπάθεια να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο Ανάπτυξης και Προώθησης Τουρισμού του RCC, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποίησε έρευνα με τουριστικά πρακτορεία και φορείς της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το 20% των ταξιδιωτικών πρακτορείων έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους και το 41% έχει αρκετούς πόρους για να συνεχίσει τη λειτουργία του το επόμενο τρίμηνο.
Το 72% των τουριστικών πρακτορείων και των φορέων αξιοποίησης του τουρισμού στην περιοχή αναμένουν υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.