Τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 159.000 έχουν εκτοπιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας των συγκρούσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα από τη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ, «στην πρωτεύουσα Μπανγκουί οι μάχες και οι διαδογματικές συγκρούσεις την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσαν τον εκτοπισμό περίπου 159.000 ανθρώπων και τον θάνατο 450 ανθρώπων καθώς και 160 ακόμη σε άλλες περιοχές της χώρας».
Σήμερα 27 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν από χριστιανικές παραστρατιωτικές ομάδες αυτοάμυνας σε ένα χωριό στο δυτικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, σημείωσε ο εκπρόσωπος.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει, 27 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν από παραστρατιωτικές ομάδες αυτοάμυνας, τις λεγόμενες αντι-Μπαλάκα, στο χωριό Μποχόνγκ», 75 χιλιόμετρα από την Μπουάρ.
Στο μεταξύ ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα, παραδέχθηκε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Ο Λε Ντριάν πήγε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να εκφράσει την υποστήριξή του στους 1.600 γάλλους στρατιώτες που έχουν σταλεί εκεί, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Μισέλ Τζοτοντιά, πρώην επικεφαλής των ανταρτών Σελεκά.
Η καθημερινότητα έχει αρχίσει σιγά-σιγά να επανέρχεται στο κανονικό στο Μπανγκουί, όπου έχουν ανοίξει οι τράπεζες, έχουν επαναλειτουργήσει τα βενζινάδικα και έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης τα ταξί, μοναδικό μέσο μετακίνησης των κατοίκων της πόλης.
Παρόλα αυτά συχνά ακούγονται πυρά, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων στις συνοικίες της πρωτεύουσας.
Περίπου 159.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στο Μπανγκουί και ζουν σε καταυλισμούς σε επισφαλείς συνθήκες, οι οποίες χειροτέρεψαν μετά τη χθεσινοβραδινή νεροποντή.
Ο Λε Ντριάν προειδοποίησε κατά του κινδύνου να επικρατήσει «αναρχία», ενώ υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή, προσελκύοντας εγκληματικές και τρομοκρατικές ομάδες».
Εξάλλου η Αφρικανική Ένωση (AU) ενέκρινε την ενίσχυση της αφρικανικής δύναμης που έχει σταλεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στους 6.000 στρατιώτες, από 2.500 που είναι τώρα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της AU.
«Απόφαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφαλείας κ είναι να μας εξουσιοδότησε να αυξήσουμε τις δυνάμεις. Μπορούμε να φτάσουμε τους 6.000 στρατιώτες», δήλωσε ο Ελ Γάσιμ Γουέιν διευθυντής του τμήματος Ειρήνης και Ασφάλειας της AU.