Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έφθασε σήμερα στο Πακιστάν για συνομιλίες που έχουν στόχο να κατευνάσουν την ένταση που προκαλούν οι επιδρομές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη χώρα αυτή και να εξετάσουν τον ρόλο του Ισλαμαμπάντ στο γειτονικό Αφγανιστάν.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το αεροσκάφος του Χέιγκελ έφθασε στο αεροδρόμιο του Ραβαλπίντι, στα προάστια του Ισλαμαμπάντ, προερχόμενο από το Αφγανιστάν όπου ο αμερικανός υπουργός έμεινε δύο ημέρες.
Είναι η πρώτη επίσκεψη τα τελευταία τέσσερα χρόνια αμερικανού υπουργού Άμυνας στο Πακιστάν, χώρα επισήμως συμμαχική της Ουάσινγκτον, αλλά με την οποία οι Αμερικανοί διατηρούν συχνά τεταμένες σχέσεις.
Το Ισλαμαμπάντ καταγγέλλει τις μονομερείς επιθέσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στο έδαφός του τονίζοντας ότι προκαλούν πολλές παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων και παραβιάζουν την κυριαρχία του.
Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, προσάπτει στο Πακιστάν ότι δεν ενεργεί επαρκώς για να εξουδετερώσει τα ορμητήρια των αφγανών ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στις βορειοδυτικές περιοχές του όπου ζουν οι φυλές, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Στη σύντομη αυτή επίσκεψη, ο Χέιγκελ θα συναντηθεί με τον πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ραχίλ Σαρίφ.
Ο Χέιγκελ αναμένεται να «ευχαριστήσει το Πακιστάν για την πολύ σημαντική στήριξή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος στον Τύπο. Ωστόσο «υπάρχουν τριβές στις σχέσεις» των δύο χωρών και ο Χέιγκελ θέλει τη βελτίωσή τους προκειμένου να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου επιδιώκει «την ενίσχυση της συνεργασίας μας (με το Πακιστάν) στον τομέα της άμυνας» και θέλει να επαναβεβαιώσει την συνεχή υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον πακιστανικό στρατό, επισήμανε ο αξιωματούχος. Το Πακιστάν είναι μια από τις χώρες που λαμβάνει μεγάλη βοήθεια από την Ουάσινγκτον και έχει λάβει τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια για τον τομέα της ασφάλειας από το 2002.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή θα πρέπει να ενισχυθούν με τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Πακιστάν και του Αφγανιστάν «λόγω της μοναδικότητας του εδάφους των συνόρων τους και της παρουσίας διαφόρων ενόπλων οργανώσεων στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών».
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εισηγηθεί την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 305 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2014 και ανθρωπιστικής βοήθειας 858 εκατομμυρίων στο Πακιστάν.
Κατά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, ο Χέιγκελ συνάντησε αμερικανούς στρατιώτες καθώς και τον αφγανό ομόλογό του με τον οποίο συζήτησε για τη διμερή συμφωνία ασφαλείας που ορίζει το πλαίσιο της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο αφγανικό έδαφος μετά το 2014.
Ο πρόεδρος Καρζάι αρνείται να υπογράψει αυτή τη συμφωνία για την οποία οι δύο χώρες διεξάγουν εκτενείς διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ο αφγανός υπουργός Άμυνας Μπισμουλάχ Μοχαμάντι «με διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί σε εύλογο χρονικό διάστημα», δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ο Χέιγκελ μετά τη συνάντηση αυτή.