Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο του κτιριακού του συγκροτήματος στη Σανάα μετά τη χθεσινή επίθεση των ανταρτών από την οποία σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι.

Στρατιώτες σκότωσαν 11 αντάρτες μετά την επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας και ενόπλων που φορούσαν στρατιωτικές στολές στο συγκρότημα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ανάμεσα στα 52 θύματα είναι γιατροί, νοσοκόμες και ασθενείς στο στρατιωτικό νοσοκομείο που βρίσκεται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, ενώ πολλοί εξ αυτών ήταν ξένοι υπήκοοι από τη Γερμανία, το Βιετνάμ, την Ινδία και τις Φιλιππίνες. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 167.

Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη χώρα τους τελευταίους 18 μήνες.

Μια ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν στην πύλη του συγκροτήματος, τρεις στο εσωτερικό του, αφού σκότωσαν ξένους γιατρούς, ενώ πέντε ακόμη αναζητήθηκαν και σκοτώθηκαν αργότερα.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε τη οργάνωση Άνσαρ αλ Σαρία (Οπαδοί του ισλαμικού νόμου), ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), με έδρα την Υεμένη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενεργά και ισχυρά παρακλάδια της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής επιθέσεων κατά των κέντρων επιχειρήσεων που κατευθύνουν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, οι μουτζαχεντίν (ιεροί μαχητές) έπληξαν με σφοδρότητα έναν από αυτούς τους χώρους στην έδρα του υπουργείου Άμυνας», ανακοίνωσε με μήνυμά της στο Twitter που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η οργάνωση.

Ο αμερικανικός στρατός έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή, ενώ το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι μειώνει προσωρινά το προσωπικό της πρεσβείας του στην Υεμένη, καθώς δύο Γερμανοί ήταν μεταξύ των γιατρών που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Υεμένη», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στη χώρα.

Όλοι οι γερμανοί εργαζόμενοι σε δημόσιους οργανισμούς αναπτυξιακής βοήθειας που χρηματοδοτούνται από το Βερολίνο «θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

«Η γερμανική πρεσβεία στη Σανάα θα λειτουργεί σε κατάσταση ανάγκης με μειωμένο προσωπικό και επαρκή μέτρα ασφαλείας μέχρι νεοτέρας», πρόσθεσε ο ίδιος.