Μια μικρή ομάδα ερευνητών από το Ερευνητικό Κέντρο Ames Research Center της NASA έχει βάλει ως σκοπό να «φυτέψει εκεί που δεν έχει καταφέρει έως τώρα ο άνθρωπος»… δηλαδή στη Σελήνη.
Στις προσπάθειες συμμετέχουν χιλιάδες μικρά παιδιά, ένα ρομπότ και μερικές, ειδικά προσαρμοσμένες κάμερες GoPro.
Σύμφωνα με τον Tarun Wadhwa που γράφει στο singularityhub.com, το 2015 η NASA θα προσπαθήσει να «γράψει ιστορία» μεγαλώνοντας φυτά στη Σελήνη.
Αν το εγχείρημά τους στεφθεί με επιτυχία, θα είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος θα έχει καταφέρει να «μεταφέρει ζωή» σε ένα άλλο ουράνιο σώμα.
Ακόμη όμως κι αν αποτύχουν, ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, είναι μια συναρπαστική μελέτη περίπτωσης, ενός πρωτοποριακού, καινοτόμου μοντέλου συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που μπορεί να αλλάξει το χώρο της επιχειρηματικότητας.
Η ομάδα «Lunar Plant Growth Habitat» αποτελείται από επιστήμονες της NASA, εργολάβους, μαθητές και εθελοντές. Στόχος της να «ζωντανέψει» μια ιδέα που συζητείται εδώ και δεκαετίες.
Θα προσπαθήσουν να φυτέψουν και να μεγαλώσουν Arabidopsis, βασιλικό, ηλίανθους και γογγύλια σε αλουμινένιους κυλίνδρους, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως τα ενδιαιτήματα των φυτών.
Τα δοχεία αυτά δεν είναι φυσικά συνηθισμένα. Είναι εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα τέτοια, που θα επιτρέπουν στην ομάδα να λαμβάνει εικόνες των φυτών καθώς αυτά αναπτύσσονται.
Τα ενδιαιτήματα των φυτών θα μπορούν να ρυθμίζουν από μόνα τους τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους, την πρόσληψη νερού και ενέργειας, προκειμένου να «επιζήσουν» στο σκληρό, σεληνιακό κλίμα.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν θα τα παρακολουθούν μόνο οι επιστήμονες της NASA, αλλά η επιτυχία του πειράματος θα απαιτεί τη συνδρομή μαθητών σχολείων και απλών πολιτών.
Η NASA θα στείλει σε σχολεία αντίστοιχα δοχεία, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν τα ίδια φυτά που αποστέλλονται στη Σελήνη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία από χιλιάδες πειράματα και να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες με ένα εντελώς καινούριο τρόπο. Ακόμη, θα επιτρέψουν σε παιδιά να ζήσουν μια σημαντική εμπειρία και να αποκτήσουν γνώσεις συμμετέχοντας σε κάτι, και όχι απλά παρακολουθώντας το από μακριά.
«Μαθαίνοντας πώς αντιμετωπίζουν τα φυτά ένα σκληρό και απειλητικό περιβάλλον, όπως αυτό της Σελήνης, μπορούμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για το πώς επιβιώνουν στις συνθήκες της Γης. Ξέρουμε πώς αντιδρούν σε συνθήκες ξηρασίας για παράδειγμα, αν όμως τα εκθέσουμε σε εντελώς νέους παράγοντες, μπορούμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις και την κατανόηση μας για τον τρόπο λειτουργίας τους» ανέφερε ο Dr. Robert Bowman επικεφαλής βιολόγος της ερευνητικής ομάδας.
«Η πρώτη εικόνα ενός φυτού που μεγαλώνει σε έναν άλλο πλανήτη, σε έναν άλλο κόσμο, θ ζήσει για πάντα. Θα είναι κάτι σαν το πρώτο ανθρώπινο αποτύπωμα στην επιφάνεια της Σελήνης» είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του Κέντρου Ames Research Center της NASA, Dr. Pete Worden.