Ένας νεκρός, ηλικίας 77 ετών και δεκαέξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο ανακοινώθηκαν το απόγευμα στην Κύπρο.
Οι νεκροί στην Κύπρο ανήλθαν στους επτά, εκ των οποίων μία γυναίκα και έξι άντρες.
Με βάση και τα σημερινά κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 230, περιλαμβανομένων των πέντε κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις.
Τα 130 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.
Βόρεια Μακεδονία: Επτά οι νεκροί από τον κορονοϊό
Το έβδομο θύμα του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Ακόμη, σήμερα επιβεβαιώθηκαν 26 νέα κρούσματα του κορονοϊου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο να ανέρχεται στους 285.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αισθητές γίνονται μέρα με την ημέρα οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας από την διάδοση του κορονοϊού, με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να επεξεργάζεται μέτρα,προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία τον τελευταίο μήνα παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης του 60%.
Από την μεριά του, ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή σε ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων διατύπωσε την πρότασή για μείωση των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, στο επίπεδο του κατώτατου μισθού στη χώρα (235 ευρώ), προκειμένου να μην μεγαλώσει η “μαύρη τρύπα” του κρατικού προϋπολογισμού.
Σήμερα, ο μέσος μηνιαίος μισθός στον δημόσιο τομέα της Βόρειας Μακεδονίας υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 400 με 430 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της χώρας ανέρχεται στις 133.000.
«Καλύτερα να σφίξουμε όλοι τα δόντια για δύο μήνες, ώστε όλοι να έχουν ένα εισόδημα, παρά να τεθεί θέμα αδυναμίας καταβολής μισθών» σημείωσε ο Ζάεφ.
Όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε να εξασφαλίσει το κράτος επίσης κατώτατο μισθό (235 ευρώ) προς τους εργαζομένους αυτών, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Ο αρχηγός του SDSM αναμένει, όπως ανέφερε, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις, οι οποίες, όπως είπε, είναι μόνο αρχικές και θα ακολουθήσουν και νέες.
ΕΕ: Βοήθεια ύψους 38 εκατ. ευρώ στέλνουν οι Βρυξέλλες στα Δυτικά Βαλκάνια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί ποσό ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η επιδημία Covid-19.
Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν άμεσες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα αναπνευστήρες, αντιδραστήρια, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, ρόμπες και φόρμες στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: την Αλβανία (4 εκατ. ευρώ), τη Β. Μακεδονία (4 εκατ.), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (7 εκατ.), το Μαυροβούνιο (3 εκατ.), το Κόσοβο (5 εκατ.) και τη Σερβία (15 εκατ.), ανέφερε μια εκπρόσωπος.
Οι χώρες αυτές φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και προσεχώς θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα προμηθειών της ΕΕ για την αγορά ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες για το προσωπικό των νοσοκομείων.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση δημόσιας υγείας, αλλά ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, θα είμαστε πάντα εκεί για τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων, που ανήκουν στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, σε ανακοίνωσή του. «Θα βοηθήσουμε τους εταίρους μας να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των συστημάτων υγείας του αλλά και να προωθήσουν μακροπρόθεσμα μέτρα για να μετριάσουν τις κοινωνικόοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής», πρόσθεσε.
Ένα άλλο πακέτο, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τους «ανατολικούς εταίρους» της ΕΕ, δηλαδή την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θέλει να επαναβεβαιώσει την αλληλεγγύη της στην περιοχή, την ώρα που η Κίνα και η Ρωσία πολλαπλασιάζουν τις πρωτοβουλίες στήριξης στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπλεξε το εγκώμιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, επαινώντας όμως ταυτόχρονα και την Κίνα. Οι Κινέζοι «είναι οι μόνοι που μπορούν να μας βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά, μετά την άφιξη της κινεζικής βοήθειας στο Βελιγράδι.