Προκειμένου να «σώσει» το σύστημα παροχής ασύλου, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για να δίνονται άδειες παραμονής σε μετανάστες, η Γαλλία θα πρέπει να το μεταρρυθμίσει «σε βάθος», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μανουέλ Βαλς.
«Το σύστημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει επειδή χρησιμοποιείται για μεταναστευτικούς σκοπούς», εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, σημειώνοντας ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις παροχής ασύλου κατά 70%. «Κατά συνέπεια, θα πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε εις βάθος», πρόσθεσε.
Λόγω της αύξησης των αιτημάτων παρατείνεται συνεχώς και ο χρόνος εξέτασής τους που πλέον φτάνει «κατά μέσο όρο τους 16 με 17 μήνες», είπε ο Βαλς. Οι υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας των αιτούντων είναι υπερπλήρεις και κορεσμένες ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι και η Λιόν.
Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών παρέλαβε μια κοινοβουλευτική έκθεση η οποία θα συμβάλει στην κατάρτιση ενός νομοσχεδίου που θα προωθηθεί για ψήφιση πριν από τις δημοτικές εκλογές, τον ερχόμενο Μάρτιο. Το κείμενο αυτό προβλέπει κυρίως την αποκέντρωση των υπηρεσιών παροχής ασύλου και την εγκατάσταση των αιτούντων σε όλη τη χώρα με βάση ένα συγκεκριμένο ποσοστό ανά περιοχή. Προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η ρύθμιση οι δύο συντάκτες του κειμένου, ένας βουλευτής των Σοσιαλιστών και μια γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, προτείνουν να κόβεται το επίδομα που δίδεται σήμερα σε όσους από τους αιτούντες αρνηθούν να εγκατασταθούν όπου τους υποδείξουν οι αρχές και να επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης του φακέλου τους.
Περίπου το 80% των αιτημάτων που κατατίθενται στη Γαλλία απορρίπτονται. Όμως επειδή η διαδικασία εξέτασής τους και εξάντλησης όλων των ένδικων μέσων καθυστερεί πολύ, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα δύο χρόνια, οι αιτούντες συχνά έχουν ήδη κάνει οικογένεια, έχουν βρει δουλειά και τα παιδιά τους φοιτούν σε γαλλικά σχολεία, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την απέλασή τους από τη χώρα.