Ο Ρολάντο Μαρόν, ιστορικός της κουβανικής Αεροπορίας, δήλωσε στην κουβανική εφημερίδα Juventud Rebelde, στο φύλλο της Κυριακής, ότι πέντε πιλότοι της εταιρίας Aerovias Cubanas Internacionales SA, που σήμερα δεν υπάρχει, είχαν μεταφέρει στο Ισραήλ μεταξύ του 1951 και 1952 περίπου 150.000 Εβραίους, από τους οποίους περίπου 115.000 πρόσφυγες από το Ιράκ και 25.000 από το Ιράν.

Επιπλέον, πολλές εκατοντάδες Εβραίοι που μεταφέρθηκαν από τους κουβανούς πιλότους ήταν από την Ινδία και την Υεμένη στο πλαίσιο ενός πολύπλοκου σχεδίου σύμφωνα με τον Μαρόν.

Ο ιστορικός υπενθυμίζει ότι μετά το 1948, πολλοί Εβραίοι που μετανάστευσαν στο Ισραήλ προέρχονταν από την Ευρώπη, αλλά η κατάσταση των Εβραίων στις αραβικές χώρες ήταν δύσκολη λόγω των ιστορικών συγκρούσεων. Στη συνέχεια αναφέρει ότι λόγω της άρνησης των αραβικών κυβερνήσεων να αφήσουν τους Εβραίους να φύγουν μέσω των χερσαίων οδών για να μεταβούν στο Ισραήλ, και επειδή ήταν δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα να γίνει από τη θάλασσα, η ισραηλινή κυβέρνηση οργάνωσε τη μεταφορά τους από αέρος, μία από τις μεγαλύτερες μαζικές μεταναστεύσεις με αεροπορική μεταφορά που έγινε στην ιστορία.

Πώς εμπλέκονται τώρα οι Κουβανοί; Αυτή η μεταφορά είχε ανατεθεί στην εταιρεία Aerovias Cubanas Internacionales Α.Ε. λόγω των ισχυρών δεσμών φιλίας που υπήρχαν την εποχή εκείνη μεταξύ μιας σημαντικής προσωπικότητας της ισραηλινής εμπορικής αποστολής στη Νέα Υόρκη και ενός κουβανού επιχειρηματία, ο οποίος ήταν επίσης και πιλότος.

Προς το τέλος του 1952, αυτή η μεταφορά των Εβραίων μεταναστών στο Ισραήλ με αεροπλάνο μειώθηκε σημαντικά και οι πέντε κουβανοί πιλότοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους στις αρχές του 1953, σύμφωνα με τον κ. Μαρόν.