Πάνω από τις 300.000 έχουν φτάσει τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, με τον ΠΟΥ να κάνει λόγο για επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.
«Η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. ανακοινώνοντας πως πάνω από 300.000 κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί πλέον σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.
«Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και (καθιερώνοντας) άλλα μέτρα φυσικής απόστασης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξαπλωση του ιού και να εξοικονομήσουμε χρόνο, αλλά αυτά είναι αμυντικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε», είπε.
«Για να νικήσουμε», τόνισε, «πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή».
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες έχουν δυσκολία στην εφαρμογή αυτών των «επιθετικών μέτρων» λόγω έλλειψης πόρων.
Καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν η επιστημονική κοινότητα συμφωνήσει για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, προειδοποιώντας για «ψεύτικες ελπίδες» που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή τους.
«Μικρής κλίμακας και μη τυχαιοποιημένες μελέτες, βασισμένες στην παρατήρηση, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε», προειδοποίησε ο Τέντρος.
«Ψεύτικες ελπίδες η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων»
«Η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει ψεύτικες ελπίδες και ακόμη να επιφέρει περισσότερο κακό παρά καλό, προκαλώντας έλλειψη βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών», επισήμανε.
Ο Τέντρος ζήτησε πολιτικές δεσμεύσεις ανακοινώνοντας πως θα μιλήσει στην σύνοδο κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα και θα τους ζητήσει να συνεργαστούν για να τονώσουν την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στους τομείς υγείας.
Ο δρ Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης, ερωτηθείς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τόνισε πως πιστεύει πως «πολύ σύντομα» θα ληφθεί μια απόφαση για το μέλλον αυτών.
«Έχουμε κάθε εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) δεν θα προχωρήσουν με τη διεξαγωγή των Αγώνων αν το θεωρήσουν επικίνδυνο για τους αθλητές και τους θεατές» , ανέφερε.
Έκκληση Γκουτέρες: Να θέσουμε τις ένοπλες διαμάχες σε απαγόρευση κυκλοφορίας και να επικεντρωθούμε στον αληθινό αγώνα της ζωής μας
Το μήνυμα πως ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό, τον κορονοϊό και ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε τις ένοπλες διαμάχες σε απαγόρευση κυκλοφορίας και να επικεντρωθούμε στον αληθινό αγώνα της ζωής μας» έστειλε σήμερα το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Απευθυνόμενος στα αντιμαχόμενα μέρη, τα κάλεσε να βάλουν στην άκρη τη δυσπιστία και την έχθρα και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
«Σιωπήστε τα όπλα, σταματήστε τους βομβαρδισμούς, τερματίστε τις αεροπορικές επιθέσεις. Αυτό είναι κρίσιμο. Για να συμβάλλουμε στη δημιουργία σωτήριων διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια. Για να ανοίξουμε ένα πολύτιμο παράθυρο στη διπλωματία. Για να φέρουμε ελπίδα σε περιοχές που είναι περισσότερο ευάλωτες στον COVID-19» προέταξε στο κάλεσμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Για να αντλήσουμε έμπνευση από τις συμμαχίες και τους διαλόγους που σιγά-σιγά διαμορφώνονται ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη για να αντιμετωπίσουν μαζί τον COVID-19» προσέθεσε προσέτι.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις δραματικές διαστάσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι ο ιός δεν ενδιαφέρεται για την υπηκοότητα ή την εθνικότητα, την παράταξη ή την θρησκευτική πίστη, αλλά επιτίθεται σε όλους, ανελέητα.
Στο μεταξύ, παρατήρησε πως οι ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται σε όλο τον κόσμο και καυτηριάζει ότι πιο ευάλωτοι -γυναίκες και παιδιά, άτομα με αναπηρία, οι περιθωριοποιημένοι και οι εκτοπισμένοι- πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Διατρέχουν επίσης τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ολέθριες απώλειες από τον COVID-19, υπογράμμισε. Ειδικότερα, εξήγησε ότι στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες, τα συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει και πως οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, ήδη ελάχιστοι στον αριθμό, συχνά στοχοποιούνται.
«Η μανία του ιού αποτυπώνει τον παραλογισμό του πολέμου» τόνισε ο γγ του ΟΗΕ συμπυκνώνοντας το μήνυμά του.
Καταληκτικά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε την έκκλησή του: «Να σταματήσουμε την αρρώστια του πολέμου και να καταπολεμήσουμε την ασθένεια που καταστρέφει τον κόσμο μας. Αυτό θα το κάνουμε με την κατάπαυση των εχθροπραξιών παντού. Τώρα. Αυτό είναι που χρειάζεται η ανθρώπινη οικογένειά μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ».