Οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας κατέγραψαν 1.046 νέα κρούσματα της επιδημίας του κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, που ανέρχονται σε 8.060 συνολικά στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 6 από χθες και ανέρχεται σε 66.

Ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας στο καντόνι της Γενεύης δήλωσε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή» και ότι οι εξελίξεις των προσεχών λίγων ημερών θα είναι καθοριστικές για το ελβετικό σύστημα υγείας το οποίο δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Για να ανακουφίσει τις πιέσεις που δέχεται το προσωπικό των ελβετικών νοσοκομείων, ο στρατός ανακοίνωσε ότι μπορεί να κινητοποιήσει μέχρι και 8.000 εφέδρους στα 26 καντόνια της ελβετικής ομοσπονδίας.

Ο ελβετικός στρατός αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του ελβετικού κράτους και έχει την οργάνωση πολιτοφυλακής. Οι στρατεύσιμοι παρακολουθούν 4μηνη αρχική εκπαίδευση και στο εξής επιστρέφουν κάθε χρόνο για τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης.

«Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις της Πολιτοφυλακής επιστρατεύονται πραγματικά. Η τελευταία φορά ήταν το 1939», εξηγεί ο διοικητής 750μελούς τάγματος που βρίσκεται στην Μπιέρ.

Οι Ελβετοί πολιτοφύλακες εκπαιδεύονται ήδη στην διακομιδή ασθενών, την απολύμανση ασθενοφόρων, στην λήψη μέτρων προστασίας από τον ιό.

Ακόμη δύο νεκροί γιατροί στη Γαλλία από τον κορονοϊό

Δύο γιατροί που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό πέθαναν αυτό το Σαββατοκύριακο στην ανατολική Γαλλία, αυξάνοντας σε τρεις τους γιατρούς που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την COVID-19, ανακοίνωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές.

Στην Μυλούζη, ένας 66χρονος γυναικολόγος μαιευτήρας, ο Ζαν-Μαρί Μπεγκλ, απεβίωσε «από επιπλοκές» του νέου κορονοϊού, από τον οποίο προσβλήθηκε από μια από τις ασθενείς του, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κλινική στην οποία εργαζόταν “για 35 χρόνια”.

Ο έτερος είναι ένας 60χρονος παθολόγος, ο Σιλβάν Ουελίνγκ, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο της μικρής πόλης Σεντ-Αβόλτ, όπου είχε εισαχθεί για «αναπνευστικά προβλήματα», δήλωσε ο Ζιλμπέρ Ουεμπέρ, ο δήμαρχος της κοινότητας όπου ασκούσε το επάγγελμά του ο γιατρός αυτός.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε χθες Κυριακή τον πρώτο θάνατο ενός γιατρού που είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Αυτός ήταν ένας 67χρονος γιατρός που εργαζόταν στα Επείγοντα Περιστατικά σε νοσοκομείο στην Κομπιένη, βόρεια του Παρισιού και είχε αναλάβει τους πρώτους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Η κατάσταση εξακολούθησε να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην περιοχή Γκραντ Εστ της Γαλλίας και ιδιαίτερα στο διαμέρισμα του Άνω Ρήνου, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια από τις κύριες εστίες της επιδημίας COVID-19 στη Γαλλία έπειτα από μια μεγάλη συνάθροιση Ευαγγελικών για μια εβδομάδα τον Φεβρουάριο.

Κλείνουν αεροδρόμια και σιδηρόδρομοι στην Ινδία

Η Ινδία ενίσχυσε σήμερα τα μέτρα αποκλεισμού απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού ανακοινώνοντας την ακύρωση όλων των εμπορικών πτήσεων στο εσωτερικό της χώρας από την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι ινδικές αεροπορικές εταιρείες δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν καμία πτήση τους από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας, χωρίς να ανακοινώνει μία πιθανή ημερομηνία για την επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας.

Ήδη έχουν απαγορευθεί από την Κυριακή οι αφίξεις διεθνών πτήσεων, ενώ και το εκτενές σιδηροδρομικό δίκτυο, που αποτελεί τη μεταφορική σπονδυλική στήλη της χώρας, έχει σταματήσει τα δρομολόγιά του.

Οι ινδικές αεροπορικές εταιρείες είχαν καταγράψει 144 εκατ. επιβάτες τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όπως τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχισυντάκτης του Bangalore Aviation, «ο ινδικός αεροπορικός τομέας έχει αποδεκατισθεί από την κατάσταση αυτή, όπως ακριβώς και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η αχανής χώρα με τα 1,3 δισεκ. κατοίκων έχει καταγράψει 390 κρούσματα κορονοϊού κι επτά θανάτους. Για να οχυρωθεί ενάντια στην πανδημία έχει κλείσει τα σύνορά της με τα γειτονικά κράτη.

Μέτρα από τη FED για νέο χρήμα στις επιχειρήσεις

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά μέτρων που επιτρέπουν σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια προκειμένου να επιβιώσουν από τη «σοβαρή οικονομική αναταραχή» που προκαλεί ο νέος κορονοίός.

Η Fed επανέλαβε ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τις αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας 300 δισεκ. δολαρίων για τη «στήριξη της ροής πιστώσεων προς τους εργοδότες, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις».

Η Fed υποσχέθηκε επίσης ότι θα «συσταθεί ένα δανειακό πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που αποτελούν τη βάση του ιστού της αμερικανικής οικονομίας.

«Όσο επιμένουν οι μεγάλες αβεβαιότητες, γίνεται σαφές ότι η οικονομία μας θα αντιμετωπίσει σοβαρές αναταραχές», ανέφερε η Fed σε ανακοίνωση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες προς τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να περιοριστούν οι απώλειες σε θέσεις εργασίας και έσοδα και να επιτραπεί μια γρήγορη ανάκαμψη μόλις αποκλιμακωθούν οι αναταραχές».

Η Fed έχει προσφέρει ρευστότητα στις αγορές με ρευστότητα και έχει αυξήσει τα μέτρα στήριξη από τότε που εξαπλώθηκε ο νέος κορονοϊός στις ΗΠΑ.

Γερμανία: Πακέτο 156 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Με το άνευ προηγουμένου ποσό των 156 δισεκατομμυρίων ευρώ η γερμανική κυβέρνηση θα ενισχύσει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, οικογένειες, ενοικιαστές και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια την πολιτική της των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους θα εγγραφεί εκ των υστέρων νέο δημόσιο χρέος ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, την Τετάρτη το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει άρση του νόμου περί «φρένου χρέους», για λόγους «έκτακτης ανάγκης» της χώρας.

Πρόκειται για ένα «μεγάλο πακέτο, με πολλά, πάρα πολλά μέτρα», καθώς η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι η ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας, ο οποίος σε πρώτη φάση θα λάβει τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά, επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως πέντε άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 9.000 ευρώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις με 5-10 εργαζόμενους θα λάβουν 15.000 ευρώ στο ίδιο διάστημα. Παράλληλα ξεκινά ήδη σήμερα το πρόγραμμα εγγυήσεων από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW. Οι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών θα αποζημιωθούν στο 67% του μισθού τους, ενώ αποζημίωση θα λάβουν και οι γονείς οι οποίοι δεν εργάζονται επειδή για τα παιδιά τους δεν υπάρχει θέση σε παιδικό σταθμό. Εκτιμάται μάλιστα ότι το τελευταίο μέτρο αφορά περίπου 1,36 εκατομμύρια ανθρώπους στην Γερμανία.

«Η γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια άσκησε σταθερή δημοσιονομική πολιτική και γι’ αυτό ακριβώς μπορεί σήμερα να διαθέτει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό πακέτο», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ. Απαντώντας ο ίδιος σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει ακόμη και να εξαγοράσει εταιρίες προκειμένου να τις διασώσει, τόνισε ότι θέλει σίγουρα να το αποτρέψει, αλλά, «σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου, θα παρέμβει».

Σε ό,τι αφορά την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Σολτς μετέφερε ότι συμμετείχε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο τηλεφωνικά, από το σπίτι της, όπου παραμένει σε προληπτική καραντίνα, καθώς ήρθε σε επαφή με άτομο που διαπιστώθηκε θετικό στον κορονοϊό.

«Είναι πολύ καλά στην υγεία της», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς, για να προσθέσει: «Βλέπετε όμως ότι ο κορονοϊός μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε».