Αν και η γερμανική οικονομία τα πάει μια χαρά, η καγκελάριος Άγγελλα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το μοντέλο μιας πολυπολιτισμικής Γερμανίας, όπου συμβιώνουν αρμονικά διάφοροι πολιτισμοί «απέτυχε εντελώς», ενώ η συζήτηση για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών έχει ανάψει στη χώρα.

Από την άλλη τόνισε -επειδή τελικά πάντα η οικονομία αποφασίζει- ότι η Γερμανία χρειάζεται μετανάστες με εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση, καθώς δεν διαθέτει επαρκές εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και συμπλήρωσε ότι «Δεν χρειαζόμαστε μια μετανάστευση που βαρύνει το κοινωνικό μας σύστημα»

Όλα αυτά τα είπε σε συγκέντρωση της νεολαίας του συντηρητικού κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Χανς Χέινριχ Ντρίφτμαν, η γερμανική οικονομία στερείται σχεδόν 400.000 μηχανικών και ανθρώπινου δυναμικού με επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης. Άλλωστε οι Γερμανοί τα υπολογίζουν όλα που σχετίζονται με την ανάπτυξή τους. Έτσι κατέληξαν ότι αυτή η στέρηση σημαίνει 1% λιγότερη ανάπτυξη.

Μήπως το νέο ρεύμα ελλήνων μεταναστών θα αφήσει τα εστιατόρια και θα πιάσει τα μολύβια; Είναι άλλωστε χιλιάδες οι έλληνες πτυχιούχοι άνεργοι…