Επιδείνωση της κατάστασης διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας βλέπει ο ΟΗΕ, ένα χρόνο μετά τη συμφωνία εκεχειρίας ισραηλινού στρατού και Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Έπειτα από 12 μήνες, οι ελπίδες για μια σημαντική βελτίωση δεν έχουν υλοποιηθεί», δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Τζέιμς Ρόλεϊ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γάζα.
«Στην πραγματικότητα, λυπάμαι που το λέω, αλλά η κατάσταση του 1,7 εκατομμυρίου κατοίκων της Γάζας είναι χειρότερη απ’ ό,τι πριν τις εχθροπραξίες ένα χρόνο πριν», πρόσθεσε, κάτι που όπως εξήγησε οφείλεται σε «πολλούς λόγους, ξεκινώντας από την έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος».
Ο διευθυντής των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Γάζα, Ρόμπερτ Τέρνερ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την καταστροφή των σηράγγων κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο από τον αιγυπτιακό στρατό μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.
«Το κλείσιμο των σηράγγων οδήγησε στην σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση του τομέα των κατασκευών από ιδιώτες», εξήγησε ο Τέρνερ.
Οι δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατήγγειλαν την απαγόρευση που έχει επιβάλει το Ισραήλ στις εισαγωγές οποιουδήποτε οικοδομικού υλικού, ακόμη και από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, μετά τον εντοπισμό στις 13 Οκτωβρίου μιας σήραγγας που είχαν κατασκευάσει μαχητές της Χαμάς και η οποία κατέληγε στον παλαιστινιακό θύλακα.
Από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam υπογραμμίζει ότι «παρά τις δεσμεύσεις που έγιναν στη συμφωνία της εκεχειρίας σχετικά με τη διευκόλυνση της μετακίνησης ανθρώπων και τη μεταφορά προϊόντων από και προς τη Γάζα, 1,7 εκ. άνθρωποι υποβάλλονται ακόμη στον ισραηλινό αποκλεισμό και είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τον έξω κόσμο».
«Οι εξαγωγές από τη Γάζα που επιτρέπει το Ισραήλ μειώθηκαν κατά το ήμισυ από το 2012 και οι ψαράδες και οι παλαιστίνιοι γεωργοί είδαν να μειώνεται σημαντικά η πρόσβασή τους στις πιο εύφορες περιοχές», διευκρινίζει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.
Το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας μετά την σύλληψη τον Ιούνιο του 2006 ενός ισραηλινού στρατιώτη, που αφέθηκε ελεύθερος το 2011, και τον ενίσχυσε τον Ιούνιο του 2007 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα η Χαμάς.