Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην δεχθεί τα χημικά όπλα της Συρίας να καταστραφούν στην Αλβανία, μετά από τις λαϊκές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε μήνυμά του προς των αλβανικό λαό που μεταδόθηκε ζωντανά, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και σε ένδειξη σεβασμού προς την βούλησή του. Ο κ. Ράμα επισήμανε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξέφρασε την πεποίθηση του πώς η απόφαση αυτή δεν κλονίζει την φιλική και στενή αυτή σχέση.
Εξήγησε γιατί θα ήθελε να συμβάλει στην επιχείρηση για τον ειρηνικό αφοπλισμό του καθεστώτος του Άσαντ κάτι που όπως τόνισε θα έδινε μία αξιοπρεπή θέση ανάμεσα στης προοδευτικές χώρες. «Δεν θα έκανα ποτέ κάτι εναντίον σας και πισώπλατα σε βάρος του αλβανικού λαού».
Ο πρωθυπουργός ήταν στο επίκεντρο των επιθέσεων από την αντιπολίτευση που τον κατηγόρησε για έλλειψη διαφάνειας και εξαπάτηση των πολιτών.
Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε χθες ότι ο κ. Ράμα προσφέρθηκε οικειοθελώς κατά τη διάρκεια συναντήσεων στη Νέα Υόρκη για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία αλλά το κράτησε μυστικό για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι «η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιθυμούσαν μια τέτοια στάση από την κυβέρνηση των Τιράνων».
Οι αναλυτές θεωρούν την στάση του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος παίρνει αποφάσεις χωρίς διαβούλευση με την κοινή γνώμη σχετικά με ευαίσθητα θέματα, «ερασιτεχνική πολιτική».
Νωρίτερα πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αλβανίας στο Ελμπασάν, Κορυτσά, το Δυρράχιο, Αγ. Σαράντα, Αυλώνα, Λέζα, Κούκες, Σκόδρα, Αργυρόκαστρο, Κρουια, Πογραδετς, Επίσκοπι και Μπερατι.
Στο Αργυρόκαστρο μαθητές διαδήλωσαν μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης και προσπάθησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Ενώ στο Δυρράχιο, οι πολίτες απέκλεισαν την είσοδο του λιμανιού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή των χημικών όπλων.