Η Ρωσία πρότεινε στην Αίγυπτο την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως ελικοπτέρων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ύψους , σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Προτείνουμε στην Αίγυπτο σύγχρονα ελικόπτερα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, υπηρεσίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού συστημάτων που έχουν αγορασθεί κατά το παρελθόν. Ο λόγος ανήκει τώρα στον σεβαστό μας εταίρο», δήλωσε ο Μιχαήλ Ζαβάλι, εκπρόσωπος της Rosoboronexport, της ρωσικής εταιρείας που είναι επιφορτισμένη με τις εξαγωγές όπλων, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Από την πλευρά της η εφημερίδα Vedomosti δημοσιεύει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα προς συζήτησιν συμβόλαια μπορεί να είναι ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της κρατικής Rostec, οι συνομιλίες αφορούν την αγορά καταδιωκτικών αεροσκαφών Mig-29M/M2, συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και αντιαρματικών πυραύλων Kornet.
Η αγορά είναι πιθανόν να χρηματοδοτηθεί από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χώρα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση στο θέμα της συριακής σύρραξης.
Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κάιρο τη στιγμή που ψυχρότητα επικρατεί στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Αίγυπτο, μετά την ανατροπή από τον αιγυπτιακό στρατό του Μοχάμεντ Μόρσι και τη βίαιη και αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του αποπεμφθέντος προέδρου.
Έπειτα από δισταγμό εβδομάδων, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ετησίως.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή του Καΐρου, που κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί είχε δηλώσει τότε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Αίγυπτος “δεν πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της”.
Σε μία προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης στις αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος επισκέφθηκε στις αρχές του μήνα το Κάιρο, δήλωσε ότι διακρίνει σημάδια προόδου προς τη δημοκρατία και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η διακοπή της χορήγησης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας δεν αποτελεί “τιμωρία”. Αναφερόταν στην ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο την προσεχή άνοιξη μετά την κατάρτιση νέου Συντάγματος.
«Το γνωρίζαμε ότι (η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας) δεν θα γίνει θετικά δεκτή, αλλά δεν αποτελεί τιμωρία. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέβαλε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο», δήλωνε μόλις πριν από λίγες ημέρες πριν ο Τζον Κέρι.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ Ελ-Μπεμπλάουι είχε διατυπώσει σαφή προειδοποίηση μπροστά στο ενδεχόμενο διακοπής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News: «Θα έχει συνέπειες στον στρατό για κάποιο χρονικό διάστημα…Μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος έχει ζήσει με την στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και επιβιώσαμε. Δεν θα είναι λοιπόν το τέλος του κόσμου και μπορούμε να ζήσουμε υπό διαφορετικές συνθήκες».