Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ θα κλείσει για «προληπτικούς λόγους», έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων του νέου ιού Covid-19 στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε εκκλησιαστικός αξιωματούχος.
«Σεβόμαστε την απόφαση των αρχών διότι η ασφάλεια έχει προτεραιότητα», δήλωσε ο αξιωματούχος , αφού ο παλαιστίνιος υπουργός Υγείας κάλεσε τις εκκλησίες και τα τεμένη, μεταξύ άλλων, να κλείσουν για τον φόβο διάδοσης του νέου ιού τύπου κορώνα. «Αν δεν γίνει σήμερα (το κλείσιμο), θα γίνει αύριο», πρόσθεσε ο εκκλησιαστικός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.
Ο πρώτος συναγερμός για τους Αγίους Τόπους στις 22 Φεβρουαρίου
Ο πρώτος συναγερμός είχε σημάνει στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη στις 22 Φεβρουαρίου, χωρίς να ακολουθήσει λήψη δραστικών μέτρων, όταν οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν το κύμα φόβου για πιθανό ξέσπασμα του ιού Covid-19 μετά τις πληροφορίες ότι προσκυνητές από την Νότια Κορέα που πραγματοποίησαν ταξίδι στους Αγίους Τόπους διαγνώσθηκαν αργότερα ως φορείς του ιού.
Τουλάχιστον δεκαοκτώ τουρίστες, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή τους στην Νότια Κορέα, είχαν επισκεφθεί ορισμένους από τους πιο πολυσύχναστους τόπους, όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην παλιά Ιερουσαλήμ και η Σπηλιά των Πατριαρχών στην Δυτική Οχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.
Το υπουργείο έδωσε τότε στην δημοσιότητα την διαδρομή της ομάδας των τουριστών από την Νότια Κορέα και ανακοίνωσε ότι διεξάγει «επιδημιολογική έρευνα» για να εντοπίσει πιθανή διάδοση. Έδωσε δε εντολή σε όποιον ήρθε σε στενή επαφή με την ομάδα να το αναφέρει στις αρχές και να παραμείνει περιορισμένος στο σπίτι του για 14 ημέρες παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει τότε αντίστοιχες οδηγίες για τα παλαιστινιακά εδάφη.
Περί τους 200 ισραηλινοί μαθητές και εκπαιδευτικοί εκλήθησαν στην συνέχεια να παραμείνουν στα σπίτια τους επί 14 ημέρες, αφού είχαν έλθει σε επαφή με τους νοτιοκορεάτες τουρίστες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών στους Αγίους Τόπους.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την συγκρότηση υπουργικής επιτροπής «για την καθημερινή διαχείριση αυτής της σοβαρής απειλής», έπειτα από συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και της ασφάλειας.
Δύο τα πρώτα κρούσματα στη Βοσνία – Σε 109 ανέρχονται τα νέα κρούσματα στη Γερμανία
Τα δύο πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού καταγράφηκαν σήμερα στην Βοσνία, οι αρχές της οποίας διευκρίνισαν ότι πρόκειται για έναν άνδρα που είχε εργαστεί στην Ιταλία και για το παιδί του.
«Καταγράψαμε το πρώτο κρούσμα στην Σερβική Δημοκρατία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο περιφερειακός υπουργός Υγείας Άλεν Σέρανιτς.
Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα. «Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και αισθάνεται καλά», πρόσθεσε.
Αφού επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, οι αρχές υπέβαλαν σε εξετάσεις τα μέλη της οικογένειάς του. «Ένα παιδί της οικογένειας εξετάστηκε και βγήκε θετικό στον κοροναϊό και είναι το δεύτερο κρούσμα», διευκρίνισε ο υπουργός.
Παράλληλα η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 109 σε μια ημέρα.
Από σήμερα το πρωί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία ανέρχονται σε 349 στα 15 από τα 16 κρατίδια της χώρας. Χθες το πρωί ανέρχονταν σε 240 και χθες το απόγευμα σε 262, ανακοίνωσε το Robert Koch Institute.
Το κρατίδιο που έχει πληγεί στον μεγαλύτερο βαθμό είναι αυτό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της χώρας, όπου υπάρχουν 175 κρούσματα.
Ο ιός που πλήττει πλέον 82 χώρες και περιοχές έχει προσβάλλει σχεδόν 95.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 3.200.
Η επιδημία μπορεί να κοστίσει στις αερομεταφορές έως 113 δισ. δολάρια το 2020
Οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να καταγράψουν απώλειες εσόδων ύψους έως και 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).
«Η κατάσταση που δημιουργείται από τον Covid-19 είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από συνεδρίαση στη Σιγκαπούρη.
«Μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, οι προοπτικές του τομέα στις περισσότερες περιφέρειες του κόσμου επιδεινώθηκαν ριζικά», επισήμανε.