Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα στον πρεσβευτή της Πολωνίας, την επομένη των επεισοδίων με στόχο την ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία στη διάρκεια διαδήλωσης ακροδεξιών οργανώσεων.
Η Μόσχα αξιώνει από την πολωνική κυβέρνηση να ζητήσει επισήμως συγγνώμη και να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις και την ομαλή λειτουργία των διπλωματικών του αποστολών στο έδαφός της.
Ο πρεσβευτής της Πολωνίας Βόιτσεχ Ζαγιατσκόφσκι κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν εναντίον της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία (βίντεο).
Η Ρωσία αξίωσε να της ζητηθεί επίσημα συγνώμη και να ληφθούν μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Πολωνία, επισήμανε η ρωσική διπλωματία με ανακοίνωσή της.
Στη διάρκεια πορείας που οργανώθηκε χθες, ύστερα από πρόσκληση ακροδεξιών κομμάτων, για τη γιορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Πολωνίας, ομάδες κουκουλοφόρων νέων έκαψαν ένα φυλάκιο της αστυνομίας έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας και πέταξαν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, κροτίδες στο έδαφος της διπλωματικής αποστολής.
Ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτσιν Βοϊτσικόφσκι, εξέφρασε χθες «τη βαθιά του λύπη» και «καταδίκασε απερίφρακτα» την ενέργεια αυτή, στο λογαριασμό του στο Twitter.
Κατά τη συνάντηση με τον Πολωνό πρεσβευτή, η ρωσική διπλωματία εξέφρασε τη λύπη της «για την παθητική στάση της αστυνομίας», υπογραμμίζοντας ότι τα επεισόδια αυτά προκάλεσαν υλικές ζημιές στην αποστολή και διέκοψαν τη λειτουργία της επί ώρες, ζητώντας να της καταβληθούν οι δαπάνες για τις ζημιές αυτές.
Ο Ρώσος γερουσιαστής Μιχαήλ Μαργκέλοφ, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), δήλωσε σήμερα ότι τέτοιου είδους ενέργειες παραπέμπουν σε «τριτοκοσμική χώρα».
«Είναι μια επίθεση απαράδεκτη για μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, που εντάσσει την Πολωνία από χώρα με βαρύνουσα θέση στην ΕΕ, στις τριτοκοσμικές χώρες», δήλωσε σύμφωνα με τον πρακτορείο Interfax, κατηγορώντας το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ότι βρίσκεται πίσω από τα επεισόδια αυτά.
Η αστυνομία της Πολωνίας έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τις ομάδες των μασκοφόρων ακροδεξιών οι οποίοι επίσης πυρπόλησαν αυτοκίνητα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για τον εορτασμό της ημέρας.
Πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη χώρα για την 95η επέτειο από την ανεξαρτησία.
Κύριος στόχος των ταραξιών ήταν κατά τα φαινόμενα κάθε σύμβολο αριστερής ή φιλελεύθερης ιδεολογίας.
Ωστόσο για ορισμένους Πολωνούς, η ρωσική πρεσβεία είναι σύμβολο καταστολής στις δεκαετίες της σοβιετικής κυριαρχίας της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τον Οκτώβριο, η πρωτοβουλία ενός φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών να τοποθετήσει στο Γκντανσκ της βόρειας Πολωνίας ένα γλυπτό που παρίστανε έναν σοβιετικό στρατιώτη να βιάζει μια έγκυο, είχε προσκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας.
Ο σχέσεις μεταξύ Ρώσων και Πολωνών παραμένουν δύσκολες εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες μετά το τέλος της σοβιετικής κυριαρχίας στην ανατολική Ευρώπη και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Πολωνία ήταν μέλος του υπό τη Μόσχα Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά σήμερα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πολωνία ανέκτησε την ανεξαρτησία της στις 11 Νοεμβρίου 1918, αφού είχε σβηστεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη από τη Ρωσία, την Πρωσία και την Αυστροουγγαρία οι οποίες είχαν μοιραστεί τα εδάφη της μεταξύ τους, στα τέλη του 18ου αιώνα.