Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Μέρκελ καθυστερούν, καθώς πληθαίνουν τα «μέτωπα της διαπραγμάτευσης».
Η γενική γραμματέας των σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες προσπαθεί να καθησυχάσει τους δημοσιογράφους: «Έχουμε ήδη καλύψει το 50% του δρόμου», υποστηρίζει. Διαφορετική άποψη εκφράζει ο γενικός γραμματέας των συντηρητικών χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αλεξάντερ Ντομπρίντ: «Κινούμαστε στην ομίχλη και δεν βλέπουμε φως», δηλώνει ο γερμανός πολιτικός.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να τηρούν ιδιαίτερα αμυντική στάση στη διαπραγμάτευση, καθώς στις 14-16 Νοεμβρίου γίνεται στη Λειψία το συνέδριο του κόμματος και η ηγεσία δεν θέλει να εκτεθεί σε κριτική από την κομματική βάση.
Αλλά και οι χριστιανοδημοκράτες από την πλευρά τους «φρενάρουν» ζητήματα που δεσπόζουν στην ατζέντα των σοσιαλδημοκρατών, όπως η μείωση της φορολογίας στην ενέργεια και δηλώνουν ότι παρόμοια αιτήματα θα εγκριθούν μόνον εφόσον θα έχει εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η επαρκής χρηματοδότησή τους χωρίς απώλειες για τα δημόσια ταμεία.
Εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δηλώνουν στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ότι «είναι φυσιολογικό να αφήνει κανείς για το τέλος τα πιο ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης».
Χαρακτηριστικός αντίλογος από την εφημερίδα Weser-Kurier της Βρέμης: «Ενώ οι εταίροι του μελλοντικού συνασπισμού βρίσκουν άπλετο χρόνο για διαπραγματεύσεις και επιπλέον οι σοσιαλδημοκράτες ζητούν από τα μέλη τους να εγκρίνουν την τελική συμφωνία σε εσωκομματικό δημοψήφισμα, παραμένουν σε εκκρεμότητα κεφαλαιώδη ζητήματα, που δεν επιδέχονται αναβολή.
Για παράδειγμα, στο θέμα της τραπεζικής ένωσης οι εταίροι της ακόμα περιμένουν να δουν τη γραμμή που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση» υπενθυμίζει η εφημερίδα.
Στα ευρωπαϊκά θέματα οι σοσιαλδημοκράτες φαίνονται πάντως να υποχωρούν από προηγούμενες θέσεις τους, πλησιάζοντας περισσότερο στη γραμμή της Άγκελα Μέρκελ.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην αντιπροσωπεία του SPD που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο συνασπισμό», δηλώνει στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ότι «δεν θα έχουμε κοινοτικοποίηση των χρεών (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και αυτό αποτελεί σαφές αίτημα των χριστιανοδημοκρατών».
Με την παραδοχή αυτή ο Σουλτς φαίνεται να επιβεβαιώνει προηγούμενη δήλωση στελεχών του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άγκελα Μέρκελ (CDU) ότι «δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση ένα Ταμείο Απόσβεσης Χρέους», παρότι αποτελούσε πάγιο αίτημα των σοσιαλδημοκρατών.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται να μπαίνει και πάλι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ESM. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, Handelsblatt, οι συντηρητικοί χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας υποστηρίζουν ότι τα δάνεια του ESM για τη στήριξη προβληματικών και «συστημικών» τραπεζών στην ευρωζώνη δεν θα πρέπει να δίνονται απευθείας στις τράπεζες, αλλά μόνο στις εθνικές κυβερνήσεις, και αυτό με βάση διμερή συμφωνία που θα προβλέπει περικοπές και μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα για τη μεταβατική χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Παρόμοια θέση φαίνεται να εκφράζουν και οι σοσιαλδημοκράτες. Εάν επέλθει συμφωνία στο ζήτημα αυτό, θα αντίκειται στις διαβεβαιώσεις που έχει ήδη δώσει η γερμανική κυβέρνηση στους εταίρους της, υποστηρίζει η Handelsblatt.