«Ψευδή» και «συκοφαντικά» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσιεύματα κατά τα οποία οργανώσεις όπως η Αλ Νόσρα και η Αλ Κάιντα χρησιμοποιούν την Τουρκία ως βάση για επιχειρήσεις στη Συρία.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του κ. Φρέντρικ Ράινφελτ στη Στοκχόλμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε ότι «αποκλείεται ομάδες όπως η Αλ Νόσρα και η Αλ Κάιντα να βρίσκουν καταφύγιο τη χώρα μας. Αντιθέτως διώκονται, στο πλαίσιο του αγώνα που κάνουμε εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Καμία από τις οργανώσεις που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα δεν έχει δεσμούς με την Τουρκία. Τους έχουμε απομονώσει. Βρισκόμαστε σε επαφή με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό και μέσω αυτών παρέχουμε όλη τη στήριξη και τη βοήθειά μας. Αποκλείω κατηγορηματικά να προστατεύουμε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Είναι συκοφαντικό και είναι ψέμα».
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε νωρίτερα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τζιχαντιστές φτάνουν αεροπορικώς στο νομό Χατάι (Αλεξανδρέττα, νότια Τουρκία) και από εκεί προωθούνται στη Συρία.
Εξάλλου κι ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η Τουρκία ουδέποτε υποστήριξε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και χαρακτήρισε επίσης αυτούς τους ισχυρισμούς «ψευδείς».
Εντωμεταξύ οι Κούρδοι της Συρίας, διά του επικεφαλής της οργάνωσης PYD (οργάνωσης που συνεργάζεται με το PKK) Σαλίχ Μουσλίμ επιβεβαιώνουν κατά κάποιο τρόπο ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν στην Συρία όπως η Αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε δεν απολαμβάνουν τη στήριξη της Τουρκίας.
Παλαιότερα η οργάνωση PYD είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία στα πλαίσια της ενίσχυσης που παρείχε στις δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης, ενίσχυε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις για να εξουδετερώσει την επιρροή των Κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, οργανώσεων που πρόσκεινται στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ενδεικτικό των αλλαγών αυτών που σημειώνονται θεωρείται και η ένταση που έχει αρχίσει να σημειώνεται μεταξύ των αρχών του Ιράν και του Κόμματος για την Ελεύθερη Ζωή Στο Κουρδιστάν (PJAK) – μιας οργάνωσης η οποία θεωρείται το ιρανικό παρακλάδι του PKK. Ελεγχόμενα από το PKK μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί απειλώντας με στρατιωτική ενεργοποίηση του PJAK αν δεν σταματήσουν οι εκτελέσεις Κούρδων στο Ιράν.
Άλλες διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ότι και η αμερικανική πολιτική ηγεσία μοιάζει πλέον να προσανατολίζεται σαφώς στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων τύπου αλ Κάιντα, τις οποίες μέχρι τώρα «ανεχόταν» στο πλαίσιο της στήριξης της συριακής αντιπολίτευσης.
«Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν πλέον τον εμφύλιο στην Συρία ως μια μάχη για τη δημοκρατία αλλά ως ένα πρόβλημα τρομοκρατίας, με πρωταγωνιστή την Αλ Κάιντα», λένε ορισμένοι αναλυτές.