Ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, με αναγνώριση της διαχρονικής συμβολής της Ελλάδας στο πνεύμα του Ολυμπισμού, ενέκρινε σήμερα η 68η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Με την απόφαση της ΓΣ καλούνται τα κράτη μέλη να τηρήσουν, με βάση το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την Ολυμπιακή Εκεχειρία, για περίοδο που ξεκινά επτά ημέρες πριν από την έναρξη των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας μέχρι και επτά ημέρες μετά τη λήξη των Αγώνων (οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 7 και 23 Φεβρουαρίου 2014).
Στην παρέμβασή του, κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, παρουσίασε εν συντομία την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, εκφράζοντας το «σκεπτικό των Ελλήνων» ότι «οι Αγώνες αποτελούν ευκαιρία για αντικατάσταση της διαμάχης με το γόνιμο και φιλικό ανταγωνισμό», όπως τόνισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Σπινέλλης ανέφερε ότι «στο σύγχρονο κόσμο των διαφορών, των ανισοτήτων και των διαμαχών, η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, ενώ η ενσωμάτωσή της στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με την απόφαση 48/11 του 1993, της έδωσε νέα δυναμική και ρόλο στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της διαρκούς ειρήνης».
Αναφερόμενος στην υιοθέτηση της σημερινής απόφασης, ενόψει των Χειμερινών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, ο κ. Σπινέλλης υπογράμμισε ότι «η εν λόγω απόφαση, πέραν του ότι υπενθυμίζει το ρόλο του αθλητισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης, τονίζει περαιτέρω και το ρόλο του αθλητισμού στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, χωρίς διακρίσεις κανενός είδους, της ανεκτικότητας και της κατανόησης, ως εξίσου σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης».
Στο μεταξύ, με αφορμή την έγκριση του ψηφίσματος, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας διοργάνωσαν εκδήλωση στην έδρα του ΟΗΕ, με θέμα: «Προώθηση της Ειρήνης μέσω της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» και με αρκετά θετικά σχόλια και αναφορές για την προσφορά της Ελλάδας στο ιδεώδες του Ολυμπισμού.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ειδικός σύμβουλος του γγ ΟΗΕ για θέματα Αθλητισμού, Ανάπτυξης και Ειρήνης, Γουίλφριντ Λέμκε, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Σότσι, Ντιμίτρι Τσερνιτσένκο, ο αξιωματούχος της ΔΟΕ, Μάριο Πεσκάντε και ο πρέσβης κ. Σπινέλλης.
Επίσης, σύντομους χαιρετισμούς-τοποθετήσεις έκαναν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Δρ. Τόμας Μπαχ και αντιπρόσωποι της Βρετανίας, της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιταλίας και της Κύπρου.
Όλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα τήρησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αναδεικνύοντας τα μηνύματα για ειρήνη και συγχαίροντας παράλληλα τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Ρωσίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Λέμκε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 70 πολεμικές συγκρούσεις και εμφύλιες συρράξεις στον κόσμο.
Ο κ. Τσερνιτσένκο, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Αγώνων στο Σότσι, ευχαρίστησε την Ελλάδα για όλη τη βοήθειά της, κάνοντας ειδική μνεία στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πριν τις ομιλίες προβλήθηκε ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής, για τα μηνύματα αδελφοσύνης, ειρηνικής συνύπαρξης, αποδοχής της διαφορετικότητας και της ευγενούς άμιλλας που στέλνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και για την εκδήλωση, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης κ. Σπινέλλης ανέφερε ότι «πρόκειται για μια απόφαση που παραδοσιακά υποβάλλεται από την χώρα που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε συνεργασία με την Ελλάδα. Είναι ένας τομέας που νομίζω δείχνει τη σημασία που αποδίδεται στην χώρα μας. Ακούσατε πόσα καλά λόγια λέχθηκαν για την Ελλάδα. Ειδικά σε μια περίοδο, που, ηθικά ακόμα έχουμε ανάγκη αυτά τα λόγια, είναι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα έχει μια ιστορία στο θέμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και είναι ένα ζήτημα που πραγματικά ενώνει πάρα πολλές χώρες, αν όχι όλες».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο ΓΓ χαιρετίζει τη σημερινή έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ψηφίσματος για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και ευχαριστεί τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την Ελλάδας για την πραγματοποίηση «ειδικής εκδήλωσης» για την προώθηση της Εκεχειρίας.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καλεί, όπως είπε, όλες τις χώρες να μετατρέψουν το ψήφισμα σε δράση, πιέζοντας για τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και προωθώντας το πνεύμα της ειρήνης σε μόνιμη βάση.