Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί αν ο θάνατος ενός νεαρού κατά την διάρκεια της κράτησής του σε αστυνομικό τμήμα της Τύνιδας την περασμένη εβδομάδα οφειλόταν σε βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς.
«Δόθηκε εντολή για την διεξαγωγή διοικητικής και ποινικής έρευνας. Ένας ανακριτής επιφορτίστηκε με την υπόθεση και αναμένει τα αποτελέσματα της νεκροψίας», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Shems-Fm ο υπουργός Εσωτερικών Λότφι Μπεν Τζέντου.
«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που θα επιβάλλει το αποτέλεσμα της νεκροψίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η δικηγόρος της οικογένειας του εκλιπόντος νεαρού, ο οποίος ονομαζόταν Ουάλιντ Ντένγκιρ, δήλωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστών αν και είναι πεπεισμένη ότι ο νεαρός άνδρας πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη.
«Προσωπικά είμαι βέβαιη ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από τα βασανιστήρια, αλλά αναμένω τα αποτελέσματα της νεκροψίας», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Express-FM η Ράντια Νασράουι, γνωστή για τον αγώνα της κατά των βασανιστηρίων υπό αστυνομική κράτηση, μια πρακτική που ήταν πολύ διαδεδομένη υπό το καθεστώς του ανατραπέντος προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
«Πήγα η ίδια και είδα το Σάββατο (την σορό του). Είδα φρικτά πράγματα, τραύματα, ξεραμένο αίμα, σημάδια βίας στο κρανίο, στο πρόσωπο, στα γόνατα, σημάδια από χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια», διηγήθηκε.
Ο νεαρός που πέθανε κατεζητείτο για πολλά εγκλήματα, κυρίως για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Αυτός συνελήφθη την Παρασκευή σε μια συνοικία της Τύνιδας και πέθανε την ίδια ημέρα.
Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σαμίρ Ντίλου, που προέρχεται από το κόμμα Ενάχντα, αναγνώρισε στις αρχές του Οκτωβρίου «ότι εξακολουθούν να γίνονται βασανιστήρια στην Τυνησία στα κέντρα κράτησης», σχεδόν τρία χρόνια μετά την εξέγερση με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο Μπεν Άλι.
Εξάλλου καμία συνολική έρευνα όσον αφορά τις μεθόδους της αστυνομίας υπό το πρώην καθεστώς δεν έχει αρχίσει στη χώρα και, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί από αυτούς που ευθύνονται για ωμότητες που υπέστησαν κρατούμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης.