Καλά τα νέα για τους 1.455 επιβάτες και τα 802 μέλη πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Westerdam, που εδώ και δύο εβδομάδες παρέμεναν μέσα στο πλοίο και καμία χώρα δεν το δεχόταν, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό Covid-19.

Πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι η Καμπότζη συμφώνησε τελικά να επιτρέψει στο κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στο Σιχανούκβιλ και να αποβιβαστούν οι επιβάτες του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία Holland America Line.

Η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Γκουάμ και οι Φιλιππίνες αρνήθηκαν να δεχθούν το κρουαζιερόπλοιο, με τους υπεύθυνους του πλοίου να υποστηρίζουν ότι δεν μεταφέρει ασθενείς.

«Προσπαθούμε να διατηρούμε τις ελπίδες μας, διότι αυτό είναι όλο που έχουμε: να συνεχίσουμε να ελπίζουμε. Αλλά κάθε μέρα, αυτό γίνεται λίγο πιο δύσκολό όταν μας απορρίπτει η μία χώρα μετά την άλλη», δήλωσε η Άντζελ Τζόουνς,  σύμβουλος επιχειρήσεων από την αμερικανική πολιτεία της Τζόρτζια, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος στο Reuters.

«Ελπίζουμε ότι απλά κάποια χώρα θα μας δει ως… ανθρώπους από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, που βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο έλεός της για να μας επιτρέψει να γυρίσουμε σπίτι μας» δήλωσε η Τζόουνς.

Για σκοτώσουν τον χρόνο τους και να σπάσουν τη μονοτονία του το πλήρωμα έχει οργανώσει δεκάδες δραστηριότητες για να κρατήσει απασχολημένο τον κόσμο, όπως δήλωσαν στο Reuters τουρίστες που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο.

Στις πρώτες φωτογραφίες που εμφανίστηκαν σήμερα σε μέσα ενημέρωσης για τη ζωή επάνω στο πλοίο, κάποιοι φαίνονται να παίζουν σκάκι ή να φτιάχνουν παζλ, ενώ αναμένουν ενημέρωση για το πώς και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν λεύκανση δοντιών, τουρνουά πόκερ, δοκιμές ουίσκι ακόμα και μια διάλεξη για τη σύγχρονη Κίνα, σύμφωνα με επιβάτες του πλοίου και αντίγραφο του προγράμματος των εκδηλώσεων που είδε το Reuters και επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το πλήρωμα έχει προσπαθήσει να μας τονώσει το ηθικό αλλά πόσα επιτραπέζια παιχνίδια να παίξει κανείς; Ρώτησα και άλλους και είπαν ότι κοιμούνται πολλές ώρες» δήλωσε η Τζόουνς.

Οι επιβάτες που βρίσκονται στο πλοίο περνούν από τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, σύμφωνα με την εταιρία διαχείρισης πλοίων Holland America, μονάδα της Carnival Corp που εδρεύει στο Μαϊάμι. Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου ιού Covid-19 επάνω στο πλοίο.