Στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκε να πλέει την Τρίτη το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle», σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.
Στις 18 Ιανουαρίου, η Τουρκία απέστειλε το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI – Total.
#USNavy Boeing P-8A, departed from NAS Sigonella, making patrol mission in the area where French navy carrier "Charles de Gaulle" is underway pic.twitter.com/mWR7Y1Fgsa
— Billy (@pjonesbilly) February 5, 2020
French aircraft carrier Charles de Gaulle spotted on a second satellite image this morning (3/2/2020) just south of Cyprus#FranceNavy pic.twitter.com/lLCw8qvGAp
— Intelligensia (@OSINT_313) February 4, 2020
Κινητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο
Εν τω μεταξύ πολεμικά πλοία της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, των Τούρκων, της Αιγύπτου αλλά και της Γερμανίας βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αποτυπώνεται σε χάρτη με τις θαλάσσιες οριοθετήσεις-διεκδικήσεις των κρατών που δημοσίευσε ο λογαριασμός Petroleum Economist.
Σημειώνεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του. Από μακρινή απόσταση επέβλεπαν δύο τουρκικές φρεγάτες. Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ παρέμεινε στο τεμάχιο 8, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη.
#EastMed military and political tensions have been ramped up in recent months. PE Maps has collated the latest situation. Will this deter interest in the regions energy potential? #Turkey #Cyprus #Libya #Greece #EEZ Read more.. https://t.co/lhIEXm3qTf pic.twitter.com/N9iqWCyhzd
— PE Maps (@PEMaps1) February 3, 2020
Κυρώσεις από την ΕΕ σε δύο Τούρκους για τις παράνομες γεωτρήσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε δύο Τούρκους που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, γνωστοποίησαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ στα δύο αυτά πρόσωπα, οι ταυτότητες και οι ιδιότητες των οποίων δεν διευκρινίζονται, θα απαγορευθεί η είσοδος στην ΕΕ ενώ θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους.
Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να εγκριθούν στη διάρκεια προσεχούς συμβουλίου υπουργών της ΕΕ μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Η ΕΕ είχε απευθύνει τον Ιανουάριο προειδοποίηση στην Τουρκία σχετικά με τις γεωτρήσεις αυτές, ιδιαίτερα στα ύδατα της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την άφιξη ενός πλοίου γεωτρήσεων κοντά στο νησί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πει τότε πως είναι σε θέση να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις για υδογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε απορρίψει τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιώντας πως η Τουρκία στεγάζει περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως θα μπορούσε να τους ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη.
Τσαβούσογλου: Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις για την ΑΟΖ
Τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο Τούρκους και αφορούν τις παράνομες ενέργειες της χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλώντας με αντίποινα.
«Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τ/Κ, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον», επεσήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, τότε θα αυξηθεί η ένταση και θα πρέπει οι δύο πλευρές να κάνουν βήματα από κοινού για τη μείωση της έντασης.
Σε συνάντηση που είχε με τους Πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία, ο ΥΠΕΞ της γειτονικής μας χώρας είπε ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Το ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα εναντίον της Τουρκίας εντός της ΕΕ δεν το βλέπουμε μόνο εμείς οι κυβερνώντες αλλά και ο λαός. Δυστυχώς η δυσπιστία βαθαίνει όσο περνάει ο καιρός» σημείωσε.
«Κι εσείς έχετε δει το θλιβερό επεισόδιο που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη στάση του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο ρατσισμός άρχισε πλέον να ταράζει τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρώπης και πρέπει να λάβετε μέτρα», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην ΕΕ είπε: «Οι αποφάσεις που έχει λάβει σε σχέση με τις δραστηριότητές μας για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης (στη Συρία) και τα θέματα της Λιβύης έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μας». «Η επικοινωνία σε αυτά τα θέματα που έχουν μετατραπεί σε προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ πρέπει να αυξηθεί» σημείωσε.
Εστιάζοντας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε «η αλληλεγγύη των μελών δεν μπορεί να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Σε τελική ανάλυση μόλις πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα της διαμάχης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Γι αυτό η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για παρόμοια απόφαση στην ανατολική Μεσόγειο».
«Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Εδώ, εάν η ΕΕ, συμπεριφερθεί με αμεροληψία, μπορούμε να εργαστούμε μαζί για ένα μηχανισμό που να θέτει υπό εγγύηση τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ. Όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε» τόνισε και είπε πως «κάθε φορά που γίνεται λόγος για να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ δεν γίνεται βήμα. Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τ/Κ, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε τι θα γίνει, θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για την μείωση της έντασης».