Με 118 ψήφους «κατά», 93 «υπέρ» και 20 αποχές απορρίφθηκε στη Βουλή η δεύτερη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, την οποία είχε υποβάλει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αφορμή για την πρόταση μομφής, που κατέθεσε το κόμμα ΓΚΕΡΜΠ υπήρξε “η αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της περιφερειακής πολιτικής, που σημειώθηκε εντός των 141 ημερών της διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Ορεσάρσκι”.

Την άποψη αυτή ανέπτυξε στη Βουλή η πρώην υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας Λιλιάνα Παυλόβα. Σύμφωνα με την κ. Παυλόβα «η απόφαση της κυβέρνησης να χωρίσει ένα υπουργείο σε δύο, είχε ως αποτέλεσμα την «παράλυση της δημόσιας διοίκησης και το μπλοκάρισμα της διαδικασίας των δημόσιων επενδύσεων στη χώρα, όπως και την ομαλή συνέχιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Η κ Παυλόβα ζήτησε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ την επιλογή της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης ως αφορμή για την πρόταση μομφής. Ο κ. Στανίσεφ ανέφερε ότι οι βουλευτές του ΓΚΕΡΜΠ «έχουν γίνει όμηροι των καπρίτσιων ενός ή δύο ηγετικών στελεχών τους που είναι εκτός εαυτού, επειδή έχασαν τις θέσεις τους στην εκτελεστική εξουσία, στις οποίες δεν πρόκειται να ξαναβρεθούν».

Ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι ευχαρίστησε τη συμπολίτευση για την υποστήριξη και την αντιπολίτευση για τις επικρίσεις. «Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις σας στην πολιτική μας για εξισορροπημένη ανάπτυξη των περιφερειών στη χώρα και στις προσπάθειες για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων», είπε στους βουλευτές του ΓΚΕΡΜΠ.