Ο σουηδός εφευρέτης Alfred Nobel καθιέρωσε τα βραβεία Νόμπελ το 1895, προτείνοντας τις εξής κατηγορίες: Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής ή Φυσιολογίας και Ειρήνης.
Σήμερα, 118 χρόνια μετά οι κατηγορίες αυτές παραμένουν ίδιες, με την προσθήκη το 1901 του Νόμπελ Λογοτεχνίας και το 1968 του Νόμπελ Οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών οι επιστήμες έχουν προχωρήσει πολύ.
Ζούμε στην εποχή των υπολογιστών, σημειώνονται δραστικές αλλαγές σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον, ενώ έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τον κόσμο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Fox News το LiveScience διεξήγαγε μια δημοσκόπηση σε μια διεθνή ομάδα ερευνητών, από ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, για να καθορίσει ποιες κατηγορίες οι σύγχρονοι επιστήμονες πιστεύουν ότι λείπουν από τα βραβεία.
Αν πιστεύουν ότι οι υπάρχουσες κατηγορίες αντιπροσωπεύουν τον κόσμο των επιστημών σήμερα, κι αν όχι, ποιες κατηγορίες πιστεύουν ότι θα έπρεπε να προστεθούν.
Οι απαντήσεις ήταν σχεδόν όσες οι κατηγορίες ειδικοτήτων που ερωτήθηκαν, ωστόσο κάποιες ήταν κοινές. Για παράδειγμα, πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί δεν υπάρχει ένα βραβείο Νόμπελ Μαθηματικών.
«Τα μαθηματικά είναι μια διεθνής γλώσσα, αποτελούν το θεμέλιο και τα δομικά στοιχεία σχεδόν όλων των κοινωνικών εξελίξεων» ισχυρίστηκε η μηχανικός Jennifer Irish από το Virginia Tech.
Στη δεύτερη θέση, μετά τα μαθηματικά, βρέθηκαν η τεχνολογία και οι κοινωνικές επιστήμες. Όσοι ψήφισαν την τεχνολογία, ισχυρίστηκαν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών (πόσω μάλλον των τελευταίων 118 ετών), έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο που ζούμε στη Γη. Όσοι από την άλλη επέλεξαν τις κοινωνικές επιστήμες, εκτιμούν ότι αποτελούσαν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της επιστήμης και ότι δε μπορούν να συγχωνευθούν με καμία από τις υπάρχουσες κατηγορίες, όπως μπορεί να γίνει με άλλες επιστήμες.
«Η πιο προφανής παράλειψη είναι οι κοινωνικές επιστήμες» είπε ο διευθυντής του προγράμματος του πανεπιστημίου του Γέιλ για την κλιματική αλλαγή, Anthony Leiserowitz. «Οι κοινωνικές επιστήμες είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι “κατασκευάζουν” ένα πιο βιώσιμο κόσμο».
Οι υπόλοιπες κατηγορίες που αναφέρθηκαν ήταν: η μηχανική, οι γεωεπιστήμες, η οικολογία, η αειφορία, η επιστήμη του κλίματος και η συμπεριφορική επιστήμη.
Άλλοι υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες είναι μια χαρά και θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν.
«Τα βραβεία Νόμπελ αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στις βασικές επιστήμες και όχι τις τάσεις ανάλογα με την εποχή» ανέφερε ο αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Michael Dee.
Από την πλευρά του ο ωκεανολόγος Mak Saito στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης, υποστήριξε ότι ίσως είναι καλύτερα που δεν υπάρχει ένα βραβείο που να αφορά τις γεωεπιστήμες. «Υπάρχουν πολλά προγράμματα στον τομέα μας που απαιτούν τη συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων, και ίσως η προσπάθεια να ξεπεράσει ο ένας τον άλλο με φόντο ένα βραβείο να μην επέτρεπε να συνεχίσουμε όπως τώρα».