Νέα διάσταση λαμβάνουν από σήμερα οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, καθώς το μήνυμα των προέδρων των δύο χωρών, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Ίβο Γιοσίποβιτς, μετά τις σημερινές συνομιλίες στο Βελιγράδι, ήταν η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου και επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Νίκολις είπε ότι ο ίδιος και ο Κροάτης ομόλογός του παράσχουν πλήρη στήριξη στις κυβερνήσεις των δύο χωρών στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, στη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας και τόνισε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται για το «ξεπάγωμα» των σχέσεων, πρωτίστως λόγω της σερβικής μειονότητας στην Κροατία.
«Επιθυμούμε ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο… Είμαι πεπεισμένος ότι κάναμε βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων Σερβίας και Κροατίας» τόνισε ο κ. Νίκολιτς και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό ότι η Κροατία στηρίζει τη Σερβία στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι η κροατική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση αν θα αποσύρει την προσφυγή κατά της Σερβίας για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς τόνισε ότι η απόσυρση των προσφυγών θα εδραιώσει πλήρη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.
«Από κροατικής πλευράς αναμένονται κάποια ακόμα πράγματα, πριν από την οριστική απόφαση» ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς, μετά τη συνάντηση στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό του.
«Αν η προσφυγή δεν αποσυρθεί μπορώ να πω ότι είχαμε και πιο δύσκολα γεγονότα μεταξύ των χωρών και των λαών μας και ότι μπορούμε να ζήσουμε με αυτό» ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς, αναγνωρίζοντας ότι η προσφυγή της Κροατίας κατά της Σερβίας για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και η αντιπροσφυγή της Σερβίας κατά της Κροατίας μπορεί να επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών σημειώνοντας ότι ενώπιον του δικαστηρίου μπορεί να παρουσιαστούν πολλά ιστορικά γεγονότα που «δεν θα ήταν καλό να ακουστούν».
«Ας δώσουμε χρόνο στις κυβερνήσεις και ίσως καταλήξουν σε συμβιβασμό στο ζήτημα» είπε ο πρόεδρος της Κροατίας, τονίζοντας ότι στο δικαστήριο ίσως αποδειχθεί η σχέση και των δύο πλευρών προς τα θύματα του πολέμου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της απόσυρσης των προσφυγών, επειδή βλέπει προς το μέλλον και θεωρεί ότι η Σερβία και η Κροατία πρέπει να εδραιώσουν την ειρήνη.
Και ο πρόεδρος Γιοσίποβιτς και εγώ και οι κυβερνήσεις και οι πολίτες, όλοι επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά και καλύτερα, είπε ο κ. Νίκολιτς.
Τόνισε δε, ότι όταν στη Σερβία οι γείτονες καυγαδίζουν για τα όρια, συχνά σταματούν να μιλούν ο ένας τον άλλο, αλλά οι καλοί φίλοι δεν πηγαίνουν στα δικαστήρια, επιλύουν τις διαφορές χωρίς δίκες.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα που επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών είναι τα προβλήματα της σερβικής μειονότητας στην Κροατία και ανέφερε τα δικαιώματα χρήσης της σερβικής γλώσσας και γραφής και τα συχνά περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών της σερβικής μειονότητας και την αντιμετώπιση των Σέρβων ως κατακτητές στα σχολικά εγχειρίδια.
Ο κ. Γιοσίποβιτς ανέφερε ως βασικό πρόβλημα το ζήτημα των αγνοουμένων τονίζοντας ότι η Κροατία αναζητεί τα ίχνη 1689 ανθρώπων που αγνοούνται από το 1991 και ότι τα στοιχεία μπορούν να βρεθούν από πηγές στη Σερβία.
Ανέφερε ακόμη ότι προβλήματα ανάλογα με εκείνα της σερβικής μειονότητας στην Κροατία έχει η κροατική μειονότητα στη Σερβία και τόνισε ότι το πρόβλημα των προσφύγων είναι κοινό.