Εβδομήντα χρόνια έχουν περάσει από τη μεταφορά 1.023 Εβραίων, συμπεριλαμβανομένων 200 παιδιών, της Ρώμης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις 16 Οκτωβρίου του 1943. Δυο χρόνια αργότερα, επέστρεψαν ζωντανοί δεκαπέντε άνθρωποι: δεκατέσσερις άνδρες και μια γυναίκα. Ούτε ένα παιδί.
Στην συναγωγή της Ρώμης έγινε σήμερα τελετή μνήμης, παρουσία του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο και του δημάρχου της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο.
Στην θηριωδία των ναζί προστέθηκε σε αρκετές περιπτώσεις και η ασυνειδησία κατοίκων της Ρώμης οι οποίοι κατέδωσαν συμπολίτες τους έναντι χρηματικής αμοιβής και κατόπιν λεηλάτησαν τις εμπορικές επιχειρήσεις τους, υπενθυμίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Οι Ιταλοί Εβραίοι που είχαν επιζήσει από το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς έχουν πλέον όλοι εκμετρήσει το ζην. Ο τελευταίος απεβίωσε πριν από πέντε χρόνια. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο δήμαρχος Μαρίνο, πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και να τύχει κάθε δυνατής υπεράσπισης η ιστορική αλήθεια.
Η εβραϊκή κοινότητα της ιταλικής πρωτεύουσας ζήτησε επίσημα από το ιταλικό κοινοβούλιο να εγκρίνει νόμο που να τιμωρεί όποιον αμφισβητεί την ιστορική πραγματικότητα του Ολοκαυτώματος.
«Είμαι εδώ για να στείλω ένα σαφές μήνυμα αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των νεκρών, προς όλα τα θύματα του ναζιφασισμού ,προς εκείνους που κέρδισαν την ελευθερία ή θυσίασαν την ζωή τους. Η σημερινή ημέρα πρέπει να μας ενώσει όλους, ανθρώπους κάθε πίστης και θρησκείας: χριστιανούς, μουσουλμάνους, εβραίους και ανεξίθρησκους» τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο.
Ο πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμά του υπογράμμισε ότι «οι τελετές μνήμης για την μεταφορά των εβραίων της Ρώμης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εξόντωσή τους ενισχύουν τη μνήμη και συνάμα αποτελούν έκκληση προς τις νέες γενιές, διότι δεν πρέπει να δικαιολογούμε ποτέ το κακό που συναντάμε μπροστά μας».