Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών συγκλόνισε σήμερα τρία νησιά στο κέντρο του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων, στην περιοχή του Σεμπού, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 73 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:12 (τοπική ώρα) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων νότια-ανατολικά της Μπαλιλιχάν μιας πόλης με πληθυσμό περίπου είκοσι χιλιάδες κατοίκους στην επαρχία του νησιού. Το εστιακό του βάθος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, ήταν 20 χιλιόμετρα.

Η περιοχή Σεμπού απέχει περίπου μία ώρα με το αεροπλάνο από την πρωτεύουσα Μανίλα κι έχει πληθυσμό 2,6 εκατομμύρια κατοίκους.

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί Μποχόλ και 16 στα γειτονικά νησιά Σεμπού και Σικιγιόρ, σύμφωνα με την αστυνομία. Σύμφωνα, πάντως, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό κανένας ξένος τουρίστας δεν συγκαταλέγεται στα θύματα.

Και τα τρία νησιά αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην λεγόμενη πύρινη ζώνη του Ειρηνικού, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Πολλά από τα θύματα καταπλακώθηκαν στο κτίριο της ψαραγοράς η οποία κατέρρευσε στην πόλη Σεμπού, ενώ ένα παιδί σκοτώθηκε από το ποδοπάτημα του πανικόβλητου πλήθους που προσπαθούσε να διαφύγει από άλλο κτίριο.
Κάτοικοι και τουρίστες κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές σε παλιά και σύγχρονα κτίρια, ιστορικές εκκλησίες, ένα πανεπιστήμιο και στο οδικό δίκτυο.

Ο Βρετανός Ντέιβιντ Βενάμπλ, ο οποίος κατοικεί στο Σεμπού επί επτά χρόνια, δήλωσε ότι ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει ζήσει μέχρι σήμερα.

«Είναι πολύ περίεργη και τρομακτική εμπειρία όταν τα θεμέλια του κτιρίου και η γύρω περιοχή σείονται ανεξέλεγκτα», περιέγραψε ο ίδιος.

Η Μπονίτα Σαμπίλες, κάτοικος της πόλης Μαντάουε στο Σεμπού, είπε ότι ξύπνησε όταν ένιωσε το έδαφος να τρέμει.
Η ίδια περιγράφει ότι σημειώθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές στην περιοχή και καταστράφηκε ο πύργος με το ρολόι της εκκλησίας του Σάντο Νίνο στο Σεμπού, μία από τις πιο φημισμένες εκκλησίες της χώρας.

Η ίδια είπε ότι το ευτύχημα είναι πως ήταν εθνική εορτή και οι μαθητές δεν βρίσκονταν στο σχολείο.
Η περιοχή Βισάγιας, που επλήγη από τον σεισμό, είναι ένα σύμπλεγμα νησιών και αποτελεί μια από τις τρεις κύριες γεωγραφικές περιοχές των Φιλιππίνων. Πρόκειται για έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, γνωστό για τις όμορφες παραλίες του, τα τροπικά δάση και τα τοπικά φεστιβάλ του.

Τα Βισάγιας αποτελούνται από πολλά μικρά και μεγάλα νησιά και περιβάλλονται από την ομώνυμη θάλασσα.
Η περιοχή, η οποία αποτελείται από τρεις περιφέρειες και 16 επαρχίες, έχει πληθυσμό μεγαλύτερο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2010. Η έκταση της περιοχής είναι 58,295 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα κυριότερα νησιά της είναι τα Σεμπού, Μποχόλ, Λεϊτέ, Σαμάρ, Νέγκρος και Πανάι. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν διάφορους προορισμούς στα Βισάγιας, σύμφωνα με στοιχεία από διάφορα τοπικά τουριστικά γραφεία.

Οι περισσότεροι προτίμησαν τα νησιά Σεμπού, Μποχόλ και Μπορακάι, που έχουν ψηφιστεί ανάμεσα στα νησιά με τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο καθώς φημίζονται για την λευκή τους άμμο.

Το Μποχόλ φημίζεται για τους αποκαλούμενους «Λόφους της Σοκολάτας». Πρόκειται για μία περιοχή του νησιού με έκταση περίπου 20 τετραγωνικά μίλια, που καλύπτεται από κωνικούς και σχεδόν απόλυτα συμμετρικούς λόφους.
Είναι περίπου 1.300 και το ύψος τους φθάνει τα 30 με 50 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας το φύλλωμα των δέντρων μαραίνεται και γίνεται καφέ κι έτσι η περιοχή πήρε το όνομά της.

Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον σχηματισμό των λόφων, που είναι ο μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός τέτοιου είδους στον κόσμο.