Η ημιαυτόνομη διοίκηση των Κούρδων της Συρίας παρουσίασε στο Παρίσι μια ανάλυση ενός ελβετικού εργαστηρίου η οποία επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους Κούρδους, τη χρήση φωσφόρου από τον τουρκικό στρατό κατά την επίθεση του στο βόρειο τμήμα της Συρίας τον Οκτώβριο του 2019.
Η εργαστηριακή έκθεση Wessling καθορίζει την ύπαρξη σε μη φυσιολογικά επίπεδα λευκού φωσφόρου στο δείγμα δέρματος ενός Κούρδου μαχητή που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG.
«Ο τύπος τραυματισμού (χημικά εγκαύματα) σε συνδυασμό με τη σημαντικά υψηλή ποσότητα φωσφόρου που βρέθηκε στο δείγμα, δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκαν φωσφορούχοι παράγοντες (πυρομαχικά λευκού φωσφόρου)», υπογραμμίζει η έκθεση, γραμμένη στα αγγλικά. Αντίγραφο της ήρθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Για τον γιατρό Αμπάς Μανσούραν, ο οποίος φρόντισε θύματα των τουρκικών βομβαρδισμών, ορισμένα εγκαύματα οφείλονταν στη χρήση μη συμβατικών όπλων.
«Τα σημάδια και τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στα θύματα, κυρίως αμάχους, ήταν συμβατά με την έκθεση σε χημικά όπλα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, μαζί με τον Νούρι Μαχμούντ εκπρόσωπο του YPG και τον Χαλίντ Ισά, αντιπρόσωπο του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) στη Γαλλία.
Οι αρχές της αυτόνομης συριακής κουρδικής μειονότητας, κατηγόρησαν τον Οκτώβριο την Τουρκία ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσής της χρησιμοποίησε μη συμβατικά όπλα όπως ναπάλμ ή λευκό φώσφορο.
Η Τουρκία αρνείται οποιαδήποτε χρήση «χημικών όπλων» και περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις ότι αυτές «τα χρησιμοποιούν» για να κατηγορήσουν την Άγκυρα.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων της Χάγης (OPCW) έκρινε ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, καθώς η χρήση του λευκού φωσφόρου δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης για τα χημικά όπλα.
Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού, ή ως εμπρηστικό όπλο. Η χρήση του για την κατασκευή εμπρηστικών όπλων εναντίον αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.