Με ρυθμό σχεδόν 4% θα αναπτυσσόταν η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αν δεν υπήρχε η αρνητική επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), ό[ως δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
«Τώρα, με όλα αυτά, αν δεν είχαμε κάνει αυτή τη μεγάλη αύξηση στα επιτόκια, νομίζω ότι θα ήμασταν κοντά στο 4%» δήλωσε ο Τραμπ στο CNBC. «Και θα έβλεπα 5.000 έως 10.000 περισσότερες μονάδες στον Dow Jones. Αλλά ήταν σκότωμα όταν αύξησαν το επιτόκιο. Ήταν απλούστατα ένα μεγάλο λάθος» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 2,1% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Ο Τραμπ διόρισε τον Τζέρομ Πάουελ στα τέλη του 2017 για να διαδεχθεί την Τζάνετ Γέλεν ως επικεφαλής της Fed αλλά δυσαρεστήθηκε με τον πρώην δικηγόρο και επενδυτικό τραπεζίτη το 2018, όταν ο Πάουελ ξεκίνησε σειρά αυξήσεων των επιτοκίων.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις αυξήσεις «τρελές» και «γελοίες» και κατηγόρησε τη Fed ότι υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη. Το 2019, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε τρεις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων.
Στη συνέντευξή του στο CNBC, ο Τραμπ είπε επίσης πως η καθήλωση του στόλου των Boeing 737 MAX και η απεργία στην General Motors είχε επιπτώσεις στην οικονομία.
«Αλλά είχαμε την Boeing. Είχαμε τη μεγάλη απεργία στην Τζένεραλ Μότορς. Συνέβαιναν πράγματα που είναι πολύ σπάνιο να συμβαίνουν» δήλωσε ο Τραμπ στον Τζο Κέρνεν του CNBC σε μια συνέντευξη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη απογοήτευση» την Boeing, που ανακοίνωσε χθες ότι το 737 MAX δεν θα ξαναπετάξει πριν από το 2030. «Η Boeing είναι μια πολύ μεγάλη απογοήτευση για μένα», είπε ο Τραμπ. Η εταιρία αποφάσισε την καθήλωση αυτών των αεροσκαφών στο έδαφος πριν από δέκα και πλέον μήνες έπειτα από δύο δυστυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο 346 ανθρώπων.
Στην ίδια συνέντευξη ο Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε την Apple να «βοηθάει», όταν χρειάζεται, την αστυνομία να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που καταγράφονται στα τηλέφωνά της. «Η Apple πρέπει να μας βοηθήσει. Επιμένω πολύ σ’ αυτό. Έχουν τα κλειδιά για να έχουμε πρόσβαση σε τόσους εγκληματίες», είπε.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Fox Business, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως μέσα στις επόμενες 90 ημέρες θα ανακοινωθούν φορολογικές μειώσεις για τη μεσαία τάξη.
«Θα κάνουμε μια φορολογική μείωση στη μεσαία τάξη, μια πολύ μεγάλη μείωση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα την ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες 90 ημέρες», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ απείλησε επίσης να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. «Στην τελική θα είναι πολύ εύκολο επειδή, αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε μια συμφωνία, θα πρέπει να επιβάλουμε δασμούς 25% στα αυτοκίνητά τους» είπε ο Τραμπ στην Μαρία Μπαρτίμορο του Fox Businness από το Νταβός.
Οι υπουργοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας ανταλλάσσουν απειλές στη φορολογική διαμάχη
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Βρετανός ομόλογός του Σάτζιντ Τζάβιντ συγκρούστηκαν σήμερα για τη φορολογία, σε μια διαμάχη για το πώς η Ευρώπη φορολογεί τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες του κόσμου.
Ο Τζάβιντ δήλωσε ότι η Βρετανία θα προχωρήσει με τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών τον Απρίλιο παρόλο που ο Μνούτσιν, που καθόταν λίγα μέτρα πιο πέρα στο ίδιο πάνελ, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει «αυθαίρετα» αντίποινα.
Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν την επιβολή φόρων σε μηχανές αναζήτησης, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά καταστήματα προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος φόρος στοχοθετεί αθέμιτα τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Τα διεθνή φορολογικά θέματα είναι πολύ περίπλοκα και χρειάζονται πολύ χρόνο για να εξεταστούν. Εάν ο κόσμος θέλει να επιβάλει αυθαίρετα φόρους στις ψηφιακές μας επιχειρήσεις, θα εξετάσουμε την επιβολή αυθαίρετων φόρων στις αυτοκινητοβιομηχανίες», δήλωσε ο Μνούτσιν σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Η Γαλλία, που ήδη εξέτασε την επιβολή αντίστοιχου φόρου, συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να αναστείλει την καταβολή για αυτή τη χρονιά του «ψηφιακού» φόρου αφού η Ουάσινγκτον απείλησε με δασμούς στα γαλλικά κρασιά.
Ο Τζάβιντ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα υπαναχωρήσει.
«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε με τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών τον Απρίλιο» δήλωσε ο Τζάβιντ. «Είναι ένας αναλογικός φόρος και έχει σχεδιαστεί επί τούτου ως προσωρινός φόρος, άρα θα αρθεί μόλις υπάρξει διεθνής λύση».
Δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να περιορίσει την ένταση, ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί κατ’ ιδίαν, όχι σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, και ότι η βασική συζήτηση πιθανόν θα διεξαχθεί μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Ο Μνούτσιν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνάψουν μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ανυπομονούμε για μια νέα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή είναι μια μεγάλη μας προτεραιότητα για φέτος».
Ο Μνούτσιν πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι είναι απογοητευμένος που η Βρετανία δεν συνάπτει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από την ΕΕ, δεδομένου ότι θα ήταν ευκολότερος εταίρος στις διαπραγματεύσεις.