Τουλάχιστον 54 άνθρωποι, κυρίως μαθητές και αστυνομικοί, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ σήμερα, δήλωσαν αστυνομικοί.
Τουλάχιστον 25 μαθητές σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής-καμικάζι που οδηγούσε ένα φορτηγό παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών τα πυροδότησε έξω από την αυλή ενός σχολείου στο χωριό Κάμπακ, κοντά στην Μοσούλη, περίπου 400 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Κατά μία πηγή, το κτίριο του σχολείου κατέρρευσε.
Σε άλλο σημείο της πόλης, επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί κοντά σε αστυνομικό τμήμα.
Η Μοσούλη, μια επαρχία με εθνοτικά και θρησκευτικά μικτό πληθυσμό, θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες ζώνες στο Ιράκ.
Ένας ακόμη βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί ανάμεσα σε σιίτες προσκυνητές καθώς πήγαιναν σε ένα μαυσωλείο στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 30, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την επομένη μιας σειράς επιθέσεων σε όλη τη χώρα με τουλάχιστον 73 θύματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 979 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο. Από τις αρχές Οκτωβρίου οι νεκροί σε επιθέσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τους 150, ενώ συνολικά το 2013 —σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου— οι νεκροί από ενέργειες βίας ξεπερνούν τους 4.850.
Με μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ καλεί τους πολιτικούς και τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας καθώς και την κοινωνία των πολιτών να συνεργαστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας και να σταματήσουν την κλιμάκωση της αιματοχυσίας στη χώρα.
«Είναι δική τους ευθύνη να εγγυηθούν ότι οι προσκυνητές μπορούν να εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις, ότι οι μαθητές μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο, ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα και ότι οι απλοί πολίτες θα είναι σε θέση να ζουν μια φυσιολογική ζωή σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από φόβο και βία», σημείωσε.